Drive in kultura – glazba i filmovi na kotačima nakon uspješnoj zagrebačkog izdanja, u petak, 28. i subotu, 29. svibnja stiže i u Pulu, gdje će uz filmski program za odrasle prirediti i projekcije za djecu.

"Ideja da se u doba neizvjesnosti vezane uz epidemiološke mjere nađe atraktivno rješenje kojim će se omogućiti nesmetano odvijanje kulturnih programa prošle se godine za vrijeme lockdowna prvi puta ostvarila kroz projekt Drive in kultura, koji su osmislili Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković, produkcijski duo SABMARINE", stoji u najavi.

"Oboje rodom iz Istre, svoje su znanje pekli u metropoli, a sada po prvi puta dolaze u svoj rodni kraj kako bi mu udahnuli jedinstveno iskustvo gledanja filmova", dodaje se.

Dvodnevno pulsko izdanje održat će se na parkiralištu Karlo Rojc - prvi dan prikazuju se filmovi za odrasle, a drugi je obiteljski dan s filmovima za djecu. Program počinje u 21 sat.

Filmski program u petak otvara kratkometražni animirani film "Odrasti u malo drvo" pulske autorice i redateljice Noemi Ribić, priča o pridošlici u maleno mjesto s tek šest stanovnika koji u oskudnoj vegetaciji pokušavaju uzgojiti drveće, a njezin prevelik trud nailazi na neodobravanje susjeda.

"Suradnja mlade animatorice s pulskim kompozitorom Lukom Šipetićem ovom je filmu donijela i nagradu za najbolju glazbu na Danima hrvatskog filma, a film je ocijenjen i kao najbolji studentski film na Međunarodnom danu animacije 2019. godine", napominje se.

Kao filmski vrhunac prve večeri najavljuje se Oscarom nagrađena humorna drama "Još jedna runda“, jednog od najcjenjenijih redatelja današnjice Thomasa Vinterberga, u kojoj Mads Mikkelsen glumi srednjoškolskog profesora koji s trojicom kolega u bijegu od svakodnevne rutine na vlastitoj koži eksperimentira s teorijom o konstantnoj opijenosti kao uvjetu za kreativniji i uspješniji život.

Glazbeni program u petak donosi nastup kolektivu iskusnih DJ-eva okupljenih pod nazivom Music After Dinner, ljubitelja vinila koji spajaju klasični house s raw houseom, diskom, funkom, soulom ili jazzom.

Subota, 29. svibnja, rezervirana je za osnovnoškolce, bit će tu prča o Ježurki i njegovoj kućici, snimljena prema poemi Branka Ćopića, u animaciji Eve Cvijanović i naraciju Rade Šerbedžije i glazbu Darka Rundeka.

Na programu i dugometražni film "Neparožderi" nastao u češko-slovačko-hrvatskoj koprodukciji u režiji Galine Miklínove, crtić s hrvatskim glumcima Goranom Navojcem, Ronaldom Žlaburom, Žarkom Potočnjakom i Majom Posavec kao naratorima u priči o mladom neparožderom u potrazi za stricem.

Kako je najavljeno, Udruga Birikina pripremila je pravu poslasticu prepunu maskiranih filmskih junaka i likova koji će zabaviti gledatelje svih dobnih skupina.

Režiju otvorenja potpisuje kazališna redateljica i glumica Arija Rizvić, a posjetitelje će kroz program voditi Nika Ivančić, mlada pulska glumica koju je domaća publika imala priliku upoznati kroz film i predstavu "Egzorcizam", "Tko se boji Virginije Woolf?", "Cabaret Valeska", "Operacija Pašareta" i "Barufe" te Filip Lugarić, donedavni član Dramskog studija INK-a.

(Hina)