Kamenolom Cave Romane ove srijede, 25. svibnja 2022. godine postati će spektakularna pozornica na kojoj će učenici nižih razreda uz pratnju solista i ansambla iz Rima izvesti arie iz Opere Turandot. Tim povodom u vijećnici Općine Medulin održana je konferencija za novinare na kojoj su događaj najavili: načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, pročelnica Suzana Racan Stern, koordinatorice Doris Cerin Otočan i Mirjana Siladić, ravnateljica škole za odgoj i obrazovanje Višnja Popović, ravnateljica Osnovne škole - Scuola elementare Giuseppina Martinuzzi Susanna Cerlon, ravnateljica OŠ Veli Vrh Ileana Zahtila Blašković te učiteljica i koordinatorica OŠ dr. Mate Demarin Tonka Lazarević.

Pročelnica Suzana Racan Stern na samom počeku zahvalila se svim prisutnima, a osobito ravnateljicama osnovnih škola, njihovim učiteljima i učiteljicama kako razredne nastave, tako i glazbenog te produženog boravka, a posebno svoj djeci koja sudjeluju i njihovim roditeljima, koji vrijedno rade već 2 godine kako bi se spremili za ovu spektakularnu izvedbu. Mali pjevači postali su veliki pjevači koji će ponosno sve naučeno pokazati 25. svibnja u kamenolomu Cave Romane.

Doris Cerin Otočan, koordinatorica ovog projekta svim prisutnima predstavila je cijeli projekt, način rada, program te cilj provedbe projekta ovakvog tipa. Naglasila je kako je u provedbu ovoga projekta uloženo puno truda što od strane projektnog tima, a osobito od strane škola i njihovih učenika te roditelja, posebno iz razloga što je projekt trajao preko 2 godine, a veći dio vremena odvijao se u tijeku epidemioloških mjera. „Zahvaljujem se ravnateljicama i predstavnicima škola koje sudjeluju u ovom projektu, svim učenicima i njihovim roditeljima, Mirjani Siladić voditeljici koja je vrijedno radila s djecom, hvala načelniku Općine Medulin što je nastavio ovaj projekt i uvrstio ga u svoj program te pokazao da mu je iznimno važan rad s djecom, te naravno pročelnici Suzani Racan Stern i cijelom njezinom timu, posebice Ani Žufić koje su zajedno svesrdno i danonoćno radile na ovom projektu.“ izjavila je koordinatorica Cerin Otočan.

Nositelj ovoga projekta je udruga Europa in Canto koja ovakve projekte provodi već duži niz godina, a uključenjem Općine Medulin u projekt, ovakav događaj izvesti će se po prvi puta u Hrvatskoj. U sklopu projekta djeca nižih razreda osnovne škole postaju operni pjevači te nastupaju na sceni zajedno sa solistima i ansamblom profesionalnih glazbenika iz Rima. Ukupno će nastupiti oko 1000 djece, podijeljenih u dvije izvedbe. Tako će prvih 500 djece iz Škole za odgoj i obrazovanje, OŠ Veli Vrh te OŠ Kaštanjer nastupati u 18 sati, dok će 500 djece iz OŠ. Dr. Mate Demarin te OŠ-Scuola elementare Giuseppina Martinuzzi nastupati u 20:30 sati.

Roditelji djece ovoga puta biti će jedini gledatelji obzirom da se očekuje preko 2000 roditelja u obje izvedbe, a program je zbog specifičnosti prostora kamenoloma nemoguće otvoriti za ostale gledatelje.

Svaka izvedba traje oko sat i petnaest minuta, a scenografija i kostimi za profesionalne soliste i ansambl dolazi iz Leipziga točnije iz Nacionalne opere Leipzig. Posebnost ovoga projekta je osim što su djeca vrijedno vježbala izvođenje opere, vrijedno su i izradili svoje kostime koje će ponosno nositi na dan izvedbe. Naglasak ovog projekta je na djeci i njihovom rezultatu učenja, njehovom trudu i angažmanu. Ovaj nastup kruna je njihovog dvogodišnjeg rada i truda!

U sklopu projekta napisana je i knjiga Opera Turandot, prilagođenja dječjem uzrastu te je za potrebe partnera iz Hrvatske prevedena na hrvatski jezik, a podijeliti će se školama i učenicima koji su sudjelovali u projektu.

Sve prisutne ravnateljice izrazile su zadovoljstvo i zahvale uključenjem u ovaj projekt, a osobito su se zahvalile učenicima, roditeljima i svojim kolegama učiteljima i učiteljicama. Naglasile su kako su djeca veoma uzbuđena i jedva čekaju nastupati u kamenolomu Cave Romane, a u školama pjevaju i vježbaju gotovo cijele dane. Hodnicima odzvanjaju dijelovi arije, a djeca su ovim projektom zavoljela i Operu. „Sve škole jedva čekaju srijedu i nastup djece, vjerujemo da će biti ponosni i oni i roditelji, a s njima i mi kao škola“ – izjavile su sve ravnateljice.

Ravnateljica Škole za odgoj i obrazovanje Višnja Popović osobito je emotivno pohvalila uključenje u projekt i djece s teškoćama koji uzbuđeno čekaju svoj nastup, a ovim projektom prepoznat je i jedan učenik njihove škole koji pokazuje osobitu nadarenost za glazbu. „ U ime svih učenika te učitelja zahvaljujem organizatorima na prilici da se i djeca s teškoćama uključe u jedan ovakav projekt, presretni smo, pjevamo non- stop! Presretni smo jer ovakva prilika se našoj djeci ne pruža često“ izjavila je ravnateljica Popović.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac na samom kraju zahvalio se svima na trudu te istaknuo kako i on osobno jedva čeka srijedu kao i djeca koja će nastupati kako bi vidio rezultat dvogodišnjeg rada te pružio potporu svima koji su sudjelovali u projektu. Naglasio je kako se Općina Medulin doista može pohvaliti spektakularnim lokacijama za održavanje koncerata ovakvog tipa od prostora ispred Malina na vitar, Kamenjaka i male cave na Vižuli do impozantnog kamenoloma Cave Romane. Izrazio je zadovoljstvo provedbom projekata ovakvog tipa za koje se nada da će se provoditi i u budućnosti, a posebnu zahvalu uputio je djeci, roditeljima te školama.

 Izvedba Opere Turandot rezultat je dvogodišnjeg rada Općine Medulin i suradnika na projektu koji su s djecom iz nižih razreda osnovnih škola vježbali i učili izvođenje pojedinih opernih arija. U projekt su od samog početka uključeni učenici osnovnih škola: Osnovna škola dr. Mate Demarina, Osnovna škola Veli Vrh, Osnovna škola Kaštanjer, Osnovna škola - Scuola elementare Giuseppina Martinuzzi te Škola za odgoj i obrazovanje.

Cilj provedbe ovoga projekta bio je probuditi interes za operu, približiti operu i lirsko pjevanje kod djece u nižim razredima osnovne škole, kao i njihovim obiteljima koji će prvi puta izvedbu vidjeti upravo u kamenolomu Cave Romane.

Kroz projekt su također educirani učitelji u nižim razredima osnovnih škola kako bi kroz jednostavan način i posebne tehnike vodili svoje učenika u procesu otkrivanja i približavanja opere. Učenici su kroz rad sa svojim učiteljima i profesorima angažiranim kroz projekt pripremali poznate arije, kako bi uz profesionalne operne soliste i orkestar izveli Puccinijevu operu Turandot.

Projekt je u ožujku 2019. godine predstavljen u Europskom parlamentu, na konferenciji na kojoj su predstavnike Općine Medulin sudjelovali i Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Europske komisije, Alena Basile, ambasadorica Italije u Belgiji, Emanuella Del Re, zamjenica ministra vanjskih poslova Italije, Massimiliano Smerigo, član povjerenstva za kulturu i obrazovanje i dr. predstavnici partnera.

Nositelj projekta je umjetnička organizacija Europa in Canto, a partneri su: Internacionalna mreža konzervatorija iz Belgije ( Association Europeenne des Consarvatories, Academies de Musique, Talijanska državna škola u Madridu ( Scuola Statale Italiana di Madrid ), Glazbena udruga Le Piccole Canaglie iz Brisela, Centar Nove Generacije ( Qendra Gjenerata a re) iz Tirane, te uz Općinu Medulin i Nacionalna opera iz Leipziga (Oper Leipzig), izvijestili su organizatori. (iPress/foto arhiva)