Prema Lokvarskom kalendaru, koji donosi pučku meteorološku prognozu za cijelu godinu, siječanj 2023. godine bit će hladan i leden, bez mnogo oborina, maglovit i siv, a snijeg se može očekivati u veljači.

Lokvarski kalendar izdaje Udruga ljubitelja lokvarskih starina a ovogodišnje izdanje se može kupiti od petka, 30. prosinca. Kalendar je prvi put izrađen 2002. godine, tada prilagođen djeci, a u sadašnjem obliku prvi put je tiskan 2007. godine, rekla je članica te udruge Andreja Marković.

Prognoza u kalendaru se temelji na starom narodnom običaju, bilježenju vremenskih prilika u razdoblju od 13. prosinca, dana svete Lucije, do Badnjaka, pri čemu svaki od tih 12 dana predviđa po jedan mjesec sljedeće godine, rekla je Marković za Hinu. Tako 13. prosinac pokazuje kakvo vrijeme će biti u siječnju, a Badnjak u prosincu.

Vrijedni članovi udruge bilježe temperaturu zraka, oborine i druge meteorološke podatke tijekom cijelog dana u tom 12-dnevnom razdoblju. Potrebno je umijeće da se sažme mjesečna prognozu na tri do četiri retka, kako je običaj Lokvarskog kalendara.

Prema prognozi za 2023., veljača će imati kraća razdoblja vedrine koja će prekinuti snježne padaline. Završit će mirnim i toplijim danima, navodi kalendar. Ožujak će biti promjenjiv, u travnju se očekuju topli dani i mnogo vlage, što će pogodovati ranom zelenjenju trave u Lokvama. U svibnju bi se mogli ponovno vratiti hladni dani s burom, a lipanj donosi sunce i vedrinu.

Tijekom ljeta se ne predviđaju ekstremnije pojave, a rujan bi trebao biti pun vlage, vjetra, magle i kiše. U listopadu će se izmjenjivati kišni dani i maglovita jutra, studeni će biti oblačan i vlažan na početku, a sredina mjeseca bi trebala biti vedra i sunčana. U tom mjesecu se može očekivati prvi snijeg, predviđa kalendar. U zadnjem mjesecu 2023. prevladavat će vedro i sunčano vrijeme, uz mogućnost snijega na Božić, nakon dugo vremena.

Upitana koliko se pouzdan pokazao Lokvarski kalendar tijekom godina, Marković ističe da je u razdoblju klimatskih promjena sve teže donijeti točnu prognozu. I profesionalci meteorolozi ne mogu uvijek točno prognozirati, rekla je i dodala da se u udruzi neki put iznenade koliko su precizno opisali vrijeme nekog od mjeseci.

Na kalendaru su, osim vremenske prognoze i poslovice i narodne mudrosti na ovdašnjem dijalektu, poput "Život je krotak pot od ničega k nečemu" ili "Več vrede vojska magarcof kojo pelje lav nego vojska lavof kojo pelje magarac".

Udruga ljubitelja lokvarskih starina osnovana je 2004. godine i okuplja 30-tak aktivnih članova. Zadatak joj je očuvanje lokvarske tradicijske kulture, duhovne i materijalne. Tako se brinu o očuvanju tradicijskih glazbala i glazbe, graditeljstva, starih zanata, lokvarskog govora i običaja te odijevanja i ručnog rada.

Udruga je prikupila veliku etnološku zbirku, predmeta u većini darova mještana. Udruga se bavi i čuvanjem gastronomske baštine, pa je izdala i dvije knjige recepata za jela ovog kraja. (Hina)