Film Nebojše Slijepčevića 'Čovjek koji nije mogao šutjeti', osvojio je Zlatnu palmu u kategoriji kratkog filma na festivalu u Cannesu. Prvi je to hrvatski film koji se može podičiti prestižnom nagradom, nakon što u konkurenciji ovog festivala hrvatske kinematografije petnaest godina uopće nije bilo.

Scenarij za film, baziran na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Radnja filma snimljenog po istinitom događaju prati putnički vlak koji iz Beograda putuje za Bar. Vlak zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vlaku ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je vlak krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstaviti, osim jednog čovjeka: umirovljenog časnika Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu.

Masakr u Štrpcima je zločin pripadnika Vojske Republike Srpske nad 19 civila (18 Bošnjaka i jednog Hrvata). Izvršen je 27. veljače 1993. godine, kada su putnici na stanici u Štrpcima (pored Višegrada) oteti iz vlaka, koji je vozio na relaciji Beograd-Bar, a zatim pobijeni.

'Čovjek koji nije mogao šutjeti' realiziran je pod okriljem kuće Antitalent, a producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek. Koproducentice su Katja Tričkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska). Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Prodajni zastupnik filma je francuski Manifest.

Nagradu je uživo na svečanoj dodjeli u Cannesu preuzeo redatelj i scenarist Nebojša Slijepčević.

Najbolji naslov u konkurenciji kratkometražnih filmova birao je žiri u sastavu: predsjednica žirija, belgijska glumica Lubna Azabal, francuska redateljica, scenaristica i producentica Marie-Castille Mention-Schaar, filmski programer iz Italije Paolo Moretti, producentica i redateljica Claudine Nougaret iz Francuske i redatelj i scenarist Vladimir Perišić iz Srbije.

Primajući nagradu na svečanoj dodjeli, scenarist i redatelj Nebojša Slijepčević zahvalio je cijeloj ekipi filma i ostalim filmovima u konkureciji te ga je posvetio mirnom otporu nasilja "koje nam svima može poslužiti kao inspiracija". (iPress)