Stipe Miočić obranio je naslov UFC prvaka! Pobijedio je Cormiera nakon pet rundi obranio naslov prvaka teške kategorije!

Nakon pet rundi rata, 25 minuta sjajne, brutalne borbe, jednoglasnom odlukom sudaca Miočić je ostao na tronu.

Američki borac hrvatskih korijena 37-godišnji Stipe Miočić obranio je naslov UFC prvaka u teškoj kategoriji pobijedivši jednoglasnom odlukom sudaca 41-godišnjeg Amerikanca Daniela Cormiera u borbi održanoj u noći sa subote na nedjelju u Las Vegasu. 

O Miočićevoj nadmoći svjedoči podatak da su mu dvojica bodovnih sudaca dali prednost 49-46, odnosno smatrali da je dobio četiri od pet rundi, a samo je jedan bodovao borbu 48-47 u Stipinu korist. 

Bio je to treći međusobni dvoboj Miočića i Cormiera te druga uzastopna pobjeda borca iz Clevelanda, kojemu je Cormier prije dvije godine iznenađujuće preoteo naslov stigavši u tu borbu kao aktualni prvak u poluteškoj kategoriji.

Miočić je Cormieru uzvratio prošle godine u Anaheimu, kad je preokretom došao do pobjede i vratio naslov koji je u rano jutros po srednjoeuropskom vremenu, u trećoj borbi njihove trilogije, po četvrti put uspješno obranio te tako zacementirao status najuspješnijeg UFC borca u teškoj kategoriji svih vremena.

Miočiću je ovo bila 20. pobjeda u karijeri (20-3) kojom je postao prvi borac u UFC-u koji je pobijedio u šest mečeva za pojas prvaka te prvi koji je četiri puta uspio obraniti naslov.

"Jedva čekam ići kući vidjeti svoju kćer. Idem uživati u ostatku ljeta", izjavio je 37-godišnji vatrogasac iz Clevelanda pohvalivši suparnika kojeg je u zasluženu mirovinu poslao bez naslova prvaka.

"On je strašan borac. Bog ga blagoslovio, veliki je šampion", poručio je Miočić 41-godišnjem Cormieru koji je karijeru završio sa 15 pobjeda i dva poraza, oba od Miočića, i samo je jedan od četiri borca u UFC-u koji je istovremeno bio prvak u dvije težinske kategorije.

"Ne zanima me ništa drugo nego borbe za naslov, a ne vjerujem da će se takva pojaviti u budućnosti, pa je ovo bilo sve od mene. Imao sam dugu karijeru. Bilo je odlično. Borio sam se u zadnjoj borbi za naslov prvaka u teškoj kategoriji i bila je to prilično dobra borba", izjavio je Cormier koji, ipak, nije mogao sakriti razočaranje konačnim ishodom.

"Bezveze je biti na gubitničkoj strani u dvije velike borbe i u trilogiji, to je jako tužno. No, nosit ću se s tim kao što sam se nosio u takvim situacijama u prošlosti."

Cormier se nakon borbe žalio da je u jednom trenutku borbe dobio prstom u oko te da od tog trenuta nije ništa vidio. Miočić je slučajno, prilikom udarca, zahvatio Cormiera po oku, ali je i američki borac, kojemu su takvi 'ubodi' specijalnost, to isto učinio i njemu.

Za razliku od njihovih prethodnih borbi, Miočić je promijenio taktiku u kojoj nije bilo mjesta za srljanje. Uglavnom je koristio udarce sa distance, vješto je izbjegavao Cormierove pokušaje rušenja koja su jedno od važnih oružja bivšeh hrvača, a u svakoj od pet rundi je Cormiera tjerao na borbu uz stranice kaveza, što do sada nije bio slučaj.

Miočić je doista djelovao kao da u svakom dijelu meča točno slijedi dogovernu taktiku, ali je to nakon dvoboja demantirao.

"Nisam imao plan u svakom trenutku. U određenim trenucima nisam imao pojma što radim. Borio sam se instiktivno", priznao je najveći UFC teškaš svih vremena kojemu su se putem društvenih mreža već javili kandidati za novu obranu naslova.

Kamerunac Francis Ngannou je obojici boraca čestitao na izvedbi i poručio Miočiću: "Vidimo se uskoro. Ngannou vs Stipe 2".

Javio se i Amerikanac Jon Jones koji je najavio prelezak iz poluteške u tešku kategoriju.

"Borba za naslov prvaka teške kategorije. Vidimo se uskoro. Pobjednik", poručio je Jones, ali mu je vrlo brzo odgovorio Ngannou:

"Sjedni i čekaj svoj red. Red je na meni."

Tkogod mu došao, nema sumnje da će Stipe Miočić ponovno biti spreman braniti status najvećeg UFC teškaša svih vremena.

(iPress/H/foto 24sata)