Hrvatski vaterpolski reprezentativac Ante Vukičević pozitivan je na Covid-19, pokazala su testiranja koja su reprezentativci i članovi stručnog stožera napravili nakon priprema održanih na Korčuli od 10. do 15. kolovoza, priopćili su iz Hrvatskog vaterpolskog saveza (HVS).

Tijekom boravka na Korčuli reprezentativci su 11. kolovoza odigrali službenu pripremnu utakmicu u bazenu KPK protiv juniorske izabrane vrste, a 12. kolovoza je upriličena revijalna utakmica na improviziranom plivalištu u moru ispred Moro Beach bara na Stupama, nakon koje su hrvatski vaterpolisti imali kratko druženje uz ručak organiziran za reprezentaciju na otvorenom prostoru, navodi se u priopćenju.

Reprezentacija je raspuštena 15. kolovoza, dan nakon što se saznalo da su neke osobe izvan reprezentacije, s kojima su reprezentativci ranije bili u kontatku, pozitivne na koronavirus, a prema preporuci stručnjaka i nakon petodnevne izolacije, svi su igrači i članovi stručnog stožera testirani.

Uz pozitivnog Vukičevića, nekolicina igrača je imala negativne testove, a za preostale igrače i članove stožera rezultati će biti poznati u sljedeća 24 sata.

U dijelu medija se pojavila informacija da je dio igrača bio na rođendanskoj zabavi na kojoj se više osoba zarazilo, ali je to u priopćenju demantirao izbornik Ivica Tucak.

"Igrači naše vaterpolske reprezentacije nisu bili, a niti su mogli biti ni na kakvoj rođendanskoj proslavi za koju se navodi da se na njoj proširio virus. Naime, ona se održala 6. kolovoza, a reprezentacija se na Koručuli tek okupila tri dana kasnije, odnosno 9. kolovoza uvečer."

Tucak navodi da se prompto reagiralo kad se saznalo da su neke osobe bile pozitivne, iako reprezentativci nisu s njima imali izravan kontakt.

"U petak, 14. kolovoza, u trenutku kada niti jedan od igrača nije iskazivao nikakve simptome zaraze, ali imajući u vidu da su neke druge osobe izvan reprezentacije, a koje su ranije bile u kontaktu s nama sada pozitivne, promptno smo i odgovorno reagirali prekidajući trening u Korčuli. Dan kasnije u dogovoru s Hrvatskim vaterpolskim savezom i epidemiološkom službom, pod strogim smo nadzorom raspustili reprezentaciju ne želeći ništa riskirati", izjavio je Tucak te dodao:

"Važno je napomenuti da nitko nema nikakve simptome, niti su nam obzirom na prirodu kontakta preporučili ikakve mjere izolacije, ali smo se iz predostrožnosti povukli u svojevrsni oblik samoizolacije."

Zbog novonastale situacije, odluka o pripremama u Šibeniku i predviđenom turniru koji su trebali biti održani sljedećeg tjedna, bit će donesena tek nakon dobivenih rezultata obavljenog testiranja svih igrača i članova stručnog stožera i nakon komunikacije s ostala dva saveza sudionika turnira, priopćili su iz HVS-a.

(Hina)