Drugi dan zaredom, a treći put u karijeri u Adelbodenu Filip Zubčić je stao na drugu stubu pobjedničkog postolja u utrci veleslaloma za Svjetski kup, dok je iznad njega bio samo fenomenalni Francuz Alexis Pinturault koji je došao i do treće uzastopne pobjede u ovosezonskim veleslalomima, s čak sekundom i 26 stotinki prednosti pred Zagrepčaninom.

Zubčić je prvu vožnju završio na petom mjestu sa sekundom i dvije stotinke zaostatka za najbržim, Švicarcem Loicom Meillardom, a 72 stotinke je bio sporiji od Pinturaulta koji je imao drugo vrijeme.

Tradicionalno agresivnom i riskantnom drugom vožnjom Filip je preuzeo vodstvo tako što je s četvrtim vremenom finala nadmašio do tada vodećeg Talijana De Aleprandinija za 80 stotinki.

Bila je to preteška zadaća za Norvežanina Aleksandera Aamodta Kildea i Švicarca Marca Odermatta, koji su bili bolji od Zubčića u prvoj vožnji, ali su u drugoj zaostali za gotovo pola sekunde u ukupnom zbroju.

Maestralni Alexis Pinturault je bez ijedne pogreške svladao drugu stazu na padini Chuenisbaergli i stavio veliki teret pred Loica Meillarda. Švicarac koji nikada nije pobijedio u veleslalomskim utrkama bio je na putu prema drugom mjestu, ali je na polovici staze napravio veliku pogrešku, potpuno izgubio brzinu te je na kraju jedva uspio doći do trećeg mjesta sa samo dvije stotinke prednosti pred sunarodnjakom Odermattom koji je završio kao četvrti.

Pinturault je svojom 33. pobjedom u karijeri, a 17. u veleslalomskim utrkama, preuzeo vodstvo u redoslijedu veleslalomaša sa 440 bodova, 40 više od Odermatta. Treći je Filip Zubčić koji je sedmim postoljem u karijeri došao do 368 bodova.

Francuz je vodeći i u redoslijedu za Veliki kristalni globus sa 675 bodova. Norvežanin Aamodt Kilde je drugi sa 560, a treći je Odermatt sa 501. Na četvrtom mjestu je Filip Zubčić sa 455 bodova.

Skijaši će se u nedjelju u Adelbodenu boriti za bodove u slalomu, a Zubčiću će se pridružiti trio sa Sljemena, Istok Rodeš, Matej Vidović i Samuel Kolega. Prva vožnja je na rasporedu u 10.30 sati, a druga u 13.30.

Zubčić: Pinturalt je stepenicu iznad nas, treba ga uloviti

Treći put u karijeri Filip Zubčić je stao na drugu stubu pobjedničkog postolja u veleslalomima Svjetskog kupa u švicarskom Adelbodenu, a u subotu je drugi dan zaredom iznad njega bio samo sjajni Francuz Alexis Pinturault, koji je u četiri vožnje na Chuenisbaergliju triput bio najbrži, a jednom imao drugo vrijeme.

"Pinturault je sad možda jednu stepenicu iznad nas. Pobijedio je dvaput s više od sekunde", priznao je najbolji hrvatski skijaš koji je u subotu za vodećim u Svjetskom kupu zaostao za sekundu i 26 stotinki.

No, to će 27-godišnjem Zagrepčaninu samo poslužiti kao motiv.

"Treba ga uloviti", odlučan je Zubčić koji nije krio zadovoljstvno svojim subotnjim nastupom, pogotovo u drugoj vožnji.

"Stvarno sam odlično odradio drugi 'lauf'. Nije bilo nimalo lako, jer je vidljivost bila jako loša, zato što je utrka bila još kasnije nego jučer, tako da je sunce zašlo. Međutim, odlično sam se snašao. Napao sam od starta. Čak sam imao i malu pogrešku i mislio sam da sam jako puno izgubio, tako da sam u srednjem dijelu još više pokušao dignuti tempo. Na kraju sam odlično odradio onaj dosta zeznuti dio pred ciljem, gdje je bio onaj luk i gdje su svi dosta gubili", analizirao je Zubčić svoju drugu vožnju u kojoj je u posljednjoj strmini stekao prednost pred najbližim konkurentima te upravo zahvaljujući tome po sedmi put stao na pobjedničko postolje u Svjetskom kupu, četvrti put osvojivši drugo mjesto.

Sjajnim veleslalomskim rezultatima Filip je u ovoj sezoni dodao i odlične slalomske nastupe, a posebno dojmljiv bio je onaj domaći, na sljemenskom Crvenom spustu, gdje se prvi put u karijeri probio među petoricu najboljih te dotadašnji najbolji rezultat popravio za deset mjesta.

I nije bio jedini hrvatski skijaš koji je zablistao. Matej Vidović je na Sljemenu završio utrku na 12. mjestu, što mu je bio najbolji rezultat u karijeri. Samuel Kolega je svoje prve bodove u Svjetskom kupu osvojio 15. mjestom, a Istok Rodeš je nakon godinu dana ponovno bio u drugoj vožnji i među osvajačima bodova završivši na 23. poziciji.

Sve to Filipa Zubčića čini velikim optimistom uoči nedjeljne utrke u Adelbodenu.

"Slalom je nova šansa. Dobra najava je bila na Sljemenu. Mislim da i sutra možete očekivati odlične rezultate od nas četvorice."

Uz pogodne vremenske uvjete i dobro pripremljenu stazu, hrvatski predstavnici s višim startnim brojevima (Vidović, Kolega) imat će priliku dokazati da Sljeme nije bio samo njihov trenutak inspiracije već dokaz stvarne vrijednosti.

Prva vožnja je na rasporedu u 10.30 sati, a druga u 13.30.

(Hina)