Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić istaknuo je u srijedu da su ambicije "Vatrenih" najviše moguće, ali da bi volio u osmini finala Eura izbjeći Španjolsku.

"Ostvarili smo prvi cilj, prošli smo skupinu i sa sada će nam sigurno biti lakše. Naša ambicija je napraviti što je moguće više, očekujemo velike stvari. No, ne smije nas susret protiv Škotske zavarati, jer u prve dvije utakmice nismo odigrali dobro. Moramo ostati čvrsto na zemlji, nema euforije i okrećemo se se osmini finala u kojoj bi rado izbjegao Španjolsku", izjavio je na video konferenciji i izbornik Dalić.

Hrvatska je u utorak susretu 3. kola D skupine u Glasgowu pobijedila Škotsku sa 3-1 golovima Vlašića (17), Modrića (62) i Perišića (77), dok je za Škotsku pogodio Callum McGregor (42), te se kao druga u skupini, iza Engleske, plasirala u osminu finala, gdje će igrati protiv drugoplasirane ekipe iz skupine E. Mogući suparnici su Švedska, Španjolska, Slovačka ili Poljska. Nakon dva kola na vrhu ljestvice je Švedska sa četiri boda, Slovačka ima tri, Španjolska dva, a na začelju je Poljska s jednim bodom. U posljednjih 90 minuta natjecanja u skupini E u srijedu se sastaju Slovačka - Španjolska (Sevilla), te Švedska - Poljska (St Peterburg).

Utakmica osmine finala je na rasporedu 28. lipnja u Kopenhagenu, a hrvatska reprezentacija će u Kopehangen putovati dan prije utakmice.

Dalić je ponovio da u osmini finala najviše priželjkuje hrvatske navijače, kojih je u prve tri utakmice bilo nekoliko stotina zbog strogih epidemioloških mjera u Velikoj Britaniji.

"Ovo smo prošli praktično bez navijača, ali hvala onima, njih par stotina, koji su uspjeli biti u Londonu i Glasgowu. Očekujem veliki broj naših navijača iz cijele Europe u Kopenhagenu i oni će biti naša velika snaga", dodao je.

Posebno je istaknuo Ivana Perišića: "Ne volim isticati pojedince, ali ovaj puta moram istaknuti Perišića, koji u zadnje vrijeme nosi hrvatsku reprezentaciju. Tako je bilo protiv Malte u kvalifikacijama za SP 2022., pa protiv Češke na Euru i sada sa Škotskom".

Što se tiče kritike javnosti nakon prve dvije utakmice, izbornik Dalić je kazao da nikad nije protiv kritike: "No, ona mora biti dobronamjerna i korisna. Ja ću uvijek reći kada nešto ne valja, ali smeta mi da nema podrške dok smo još bili u igri za prolazak skupine".

Također, napomenuo je da nema raskola u reprezentaciji, ali da ima nezadovoljnih: "Nema raskola, svaki dan imamo sastanke, družimo se. Nezadovoljnih ima, ali moraš biti nezadovoljan ako ne igraš, nego sjediš na klupi. Ako nisi nezadovoljan, onda ti i nije mjesto u reprezentaciji".

(Hina)