Nakon odluke Stožera  "brzinskim " omogućavanjem odigravanja utakmica po kup sustavu seniorske druge lige i kvalifikacija za prvu ligu Pazinci su pobjedom nad Stojom (ispadanjem Pule 1981 iz prve lige) trenutno preuzeli primat najbolje seniorske košarkaške istarske ekipe. S obzirom da svaka ekipa ima pravo na dva pojačanja u redovima domaćih ponovno je zaigralo pazinsko košarkaško dijete Gvido Guštin (drugi pazinski košarkaški talent Marko Krulčić zbog toga što ne važi uobičajeno pravilo posudbe ili dvojne licence za igrače do 20 godina nije mogao zaigrati i ne postoji mogućnost igranja za trećeg igrača) i iskusni internacionalac velikog znanja i iskustva igrač s velikim karakterom Jasmin Perković. U redovima gostiju zaigrali su bivši igrači Pule 1981 Niko Travica i Marko Milekić koji je zadnje vrijeme igrao u talijanskom klubu sa Sicilije. Sama utakmica počela je šokantno. Protekom nekoliko minuta utakmice nakon kontakta i primljenog udarca u koljeno David Ferenčić odnesen je sa terena uz pljesak svih u dvorani i prevezen u bolnicu Lovran gdje ga nakon covid protokola očekuje operativni zahvat. Do poluvremena domaćini igraju bezglavo prihvaćaju ritam Stoje i nakon velikog odmora imaju minus od devet koševa. Međutim već u trećoj četvrtini domaći predvođeni Perkovićem mijenjaju ritam i dolaze na dva koša zaostatka. U zadnjoj četvrtini preokreću na 5 razlike i uz odličnu igru u obrani kada su limitirali Stoju na 8 koševa, a Hekić Đuguma na 2 koša na koncu pobjeđuju sa 4 razlike. Iako se igralo izuzetno borbeno treba napomenuti korektno ponašanje igrača oba sastava! Već u nedjelju Pazince u 18 sati u Kastvu očekuje dvoboj za prvaka druge lige zapad sa pobjednikom večerašnje utakmice između Crikvenice predvođene pojačanjem Štembergerom i igračem iz BiH i Kraljevice pojačane Surinom. Prvaka druge lige zapad nakon toga od 30.6. do 4.7. očekuje turnir sa prvakom centra, istoka, sjevera i juga, za popunu dva mjesta u prvoj ligi nakon što u pet dana svaka ekipa odigra četiri utakmice.

Treba napomenuti da su dječaci KK Pazin pobjedom u Dubrovniku sa 38-72 ostvarili plasman među najboljih 8 ekipa u Hrvatskoj čije razigravanje počinje već u subotu u Zagrebu. 

KK Pazin - KK Stoja 65 - 61 (15-22, 18- 20, 18-11, 14 -8). Školska gradska dvorana u Pazinu.

Suci: Lenac, Koraca i Milin, Osobne pogreške: KK Pazin 20, KK Stoja 19

KK Pazin: Erik, Luka Krulčić, Ferenčić 2, Zajc 8, Hekić 3, Guštin 15, Dojkić 13, Fabio Gržinić 7, Perković 17, Grubiša, Levak, Fabris

KK Stoja: Pavletić, Turić 5, Bulešić 11, Dasko 3, Rojnić, Mohorović, Grgić, Blažević, Milekić 14, Travica 4, Đugum 26.