Proteklog vikenda Jedriličarski klub Vega bio je domaćin Otvorenog Prvenstva Hrvatske u klasi ILCA 4, to je prijelazna klasa koja jedriličare i jedriličarke priprema za nastup u olimpijskim klasama ILCA 6 i ILCA 7.

Natjecanje se održalo od petka do nedjelje, a sudjelovao je 41 jedriličar. Kako je prvenstvo bilo otvorenog tipa, tako su osim hrvatskih klubova na prvenstvo došli i susjedni, slovenski klubovi. Ukupno je bilo 14 klubova iz obje države. U godinama prije COVID mjera prvenstva Hrvatske su se održavala na jesen, nakon sezone europskih i svjetskih natjecanja, a zbog straha od mjera koje se mogu očekivat, već nekoliko godina prvenstvo Hrvatske održava se na proljeće u jeku priprema za međunarodna natjecanja.

 

Jedrilo se po slabom i umjerenom vjetru uglavnom južnih smjerova, a odjedreno je svih 9 jedrenja, koja su i bila planirana. Zahtjevnim uvjetima na moru osim vjetra pridonio je i jak morski kurenat koji je jedrilice "gurao" u neželjenom smjeru, pa je tako jedriličarima stvarao poteškoće. U takvim uvjetima najbolje se snašao slovenac Petar Koprivec, drugoplasirana je bila splićanka Petra Marendić, a trećeplasirani puležan Tristan Tol, koji je odnio i titulu prvaka Hrvatske. Drugoplasirani hrvatski jedriličar bio je Tedi Leonardelli, a trećeplasirani Vito Fili, svo troje jedriličari su pulske Vege. U ženskoj konkurenciji državna prvakinja je Petra Marendić, odmah iza nje je Nora Gotovac, a Vegovka Lea Rakovac je brončana. U konkurenciji do 16 godina državni prvak je Karlo Ugrin, a državna prvakinja do 16 godina je porečanka Nika Fornažar.

Nagrade su najboljim jedriličarima podijelili pulski gradonačelnik Filip Zoričić te Gea Damjanović, dopredsjednica IO Hrvatskog jedriličarskog saveza.