Jedan od novijih trendova u svijetu vodenih sportova je 'mermaiding', disciplina koja vas uči da se pod vodom krećete poput sirene, sport koji se brzo razvija u cijelome svijetu, a odnedavno je i u Južnoafričkoj Republici otvorena je škola za poduku.

Desetak mladih ljudi odjevenih poput sirena zabavlja se u bazenu u Johannesburgu oponašajući kretanje mističnih morskih stvorenja.

Svaki učenik prije urona navlači rep od tkanine jarkih boja koji završava monoperajom.

Učenici imaju između 13 i 40 godina. Među njima su školski učitelj, instruktor joge, pa čak i računovođa.

"Jako je zabavno”, kaže instruktorica Izelle Nair. "To je fitnes, zabava, sanjarenje, terapija - ali prije svega 'mermaiding’ je sport.“

U vodi učenici talasaju gore-dolje po bazenu usavršavajući pokrete dupina ili vježbaju 'sculling’ - pokrete ruku koji se također koriste u sinkroniziranom plivanju.

"Plivamo dupinovom tehnikom i koristimo 'sculling', a zatim sve spojimo i razradimo seriju pokreta“, opisuje Nair.

Da biste plivali poput sirene potrebno je nešto tehnike, ponešto od vještine zadržavanja daha i ljubav prema kostimima.

Pod vodom učenici pokušavaju izvesti graciozan vodeni okret unatrag.

Nadia Walker, još jedna trenerica 'mermaidinga' iz svijeta sinkroniziranog plivanja, kaže da oba sporta imaju mnogo zajedničkog te da okreti, neke metode zagrijavanja i aktivnosti koje se rade potječu od plivanja.

Škola se nada da će poslati barem jednog natjecatelja na Svjetsko prvenstvo sirena sljedeće godine u Kini - i da će jednog dana ta disciplina postati olimpijski sport. (Hina)