Gvardiol će biti najskuplji branič u povijesti nogometa, piše u subotu Večernji list, podsječajući da je po sadašnjoj vrijednosti peti stoper svijeta, a Leipzig je još ljetos odbio 90 milijuna eura, što je iznos veći od rekordnog transfera Harryja Maguirea.

Ljeto 2022. godine za čelnike Leipziga bilo je poprilično turbulentno jer gotovo svakodnevno na klupsku adresu stizali su upiti i ponude za Joška Gvardiola. I iznosi su bili basnoslovni, službeno je potvrđeno da je od Chelseaja stigla ponuda od 90 milijuna eura, što bi bio najveći transfer u povijesti kada su u pitanju braniči. No, nakon niza sastanaka odlučeno je da se ta ponuda odbija.

Bio je to golem rizik, ali sad je očito da su u klubu vjerovali u Hrvata i da ga nisu željeli brže-bolje prodati. Metaforički rečeno, razmišljali su tako da će se samo nekoliko mjeseci poslije održati najveća svjetska izložba na kojoj će biti najveći umjetnici i najveći kolekcionari svijeta, a da oni imaju eksponat za koji vjeruju da će zasjati pred svima.

I bili su u pravu jer Gvardiol briljira na ovome Svjetskom prvenstvu, iskače s naslovnica svih relevantnijih sportskih listova svijeta. Iako mu je samo 20 godina, Joško je prema vrijednostima na Transfermarktu među pet najskupljih stopera svijeta.

Prvi je Ruben Dias iz Manchester Cityja čija je vrijednost 75 milijuna eura, slijede De Ligt iz Bayerna (70 milijuna), Marquinhos (70) i Fofana iz Chelseaja (65 milijuna). Joškova vrijednost trenutačno je 60 milijuna eura, ali taj iznos nije toliko realan jer za njega su već ljetos, kao što smo napisali, nudili 90 milijuna. Trenutačno se za njega zanimaju Chelsea, Manchester City, Liverpool i Tottenham, a poznati nogometni agenti tvrde da ga Leipzig neće pustiti za iznos manji od 120 milijuna.

Ostvari li se to, bit će to najveći transfer od svih braniča u povijesti nogometa, piše novinar Večernjeg lista Hrvoje Delač. (Hina)