Američki predsjednik Donald Trump proglasio je u petak izvanredno stanje u zemlji zbog pandemije koronavirusa što će omogućiti saveznoj vladi da deblokira sredstva za slučajeve katastrofe.

"Kako bismo saveznoj vladi dali pune ovlasti .. službeno proglašavam izvanredno stanje na nacionalnoj razini", rekao je Trump iz Bijele kuće.

On je istaknuo da će ta mjera omogućiti pristup 50 milijardi dolara sredstava za odgovor na koronavirus i omogućiti da se odustane od pravila vezanih uz zdravstvenu skrb.

Trump je zatražio od svake savezne države da ustanovi krizne centre a od bolnica da donesu planove za hitne situacije.

Američki je predsjednik također istaknuo da nema nikakve simptome koronavirusa.

"Imamo liječnika u Bijeloj kući, moram reći brojne liječnike u Bijeloj kući, postavio sam im pitanje i rekli su mi 'nemate nikakve simptome'", rekao je predsjednik na konferenciji za novinare.

Trump se nedavno sastao s brazilskim čelnikom Jairom Bolsonarom za kojeg je Fox News objavio da je pozitivan na koronavirus, ali je on sam to demantirao.

Međutim, na koronavirus je pozitivan Bolsonarov tajnik za odnose s javnošću koji je bio u delegaciji u SAD-u.

Trump je istaknuo da je sljedećih osam tjedana ključno za pobjedu nad zarazom. "Moglo bi biti gore. Sljedećih osam tjedana bit će kritično", kazao je.

Sljedećih tjedana Amerikanci će morati podnijeti žrtvu za svoju dugoročnu dobrobit, dodao je. "Zajedničkom akcijom i podijeljenom žrtvom, nacionalnom odlučnošću, mi ćemo prevladati prijetnju virusa".

Trump je rekao da će federalna vlada u partnerstvu s privatnim sektorom ubrzati proizvodnju pribora za testiranje na koronavirus.

Dodao je da će oko 5 milijuna testova biti na raspolaganju ali je i izrazio sumnju da će biti potrebni. Upozorio je svoje sunarodnjake da zatraže testiranje samo ako osjećaju da im je potrebno.

Američki je predsjednik bio pod udarom kritika zbog manjka pribora za testiranje i zbog banaliziranja zaraze u prvim danima epidemije.

Što se tiče restrikcija putovanja, Trump je rekao da bi mogao dodati i Veliku Britaniju na popis zemalja koje su pogođene ograničenjima.

Broj zaraženih u toj zemlji jako se povećao u posljednja 24 sata, kazao je. "Dakle da, mogli bismo dodati" tu zemlju na popis, dodao je predsjednik, koji je u srijedu najavio zatvaranje na 30 dana granica SAD-a za sve putnike iz najvećeg dijela Eurpe.

Potpredsjednik Mike Pence ranije je kazao da je virus dosad zabilježen u 46 američke savezne države.

Zabilježeno je 1600 slučajeva zaraze i 41 smrtni slučaj, objavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Trump je također naredio kupnju nafte za strateške rezerve, te rekao da će odustati od kamata na savezne studentske zajmove.

(Hina)