U Sjedinjenim Državama u prošlom je tjednu zahtjeve za naknadu za nezaposlenost podnijelo više od 5,2 milijuna građana, što znači da je ta brojka u samo četiri tjedna veća od 20 milijuna, pokazuje izvješće američke vlade objavljeno u četvrtak.

Sjedinjene Države zabilježile su 5,2 milijuna novih zahtjeva za naknadu za nezaposlene prošli tjedan, pokazuju podaci koje je u četvtak objavilo ministarstvo rada, što je nešto više od očekivanog broja.

Ta brojka je dodatak na 16 milijuna zahtjeva od sredine ožujka koji su već obrađeni u jeku pandemije novog koronavirusa i odluke vlade da zaustavi gospodarske aktivnosti kako bi usporila širenje zaraze.

Podaci pokazuju da malo usporava tempo gubitaka radnih mjesta.

Program savezne vlade nudi zajmove malim i srednjim poduzećima koji će u konačnici biti oprošteni ako se novac iskoristi za zadržavanje radnika i isplatu plaća.

Američki predsjednik Donald Trump rnajavio je u srijedu da će danas iznijeti smjernice za postupno pokretanje američkog gospodarstva koje je koronavirus poharao i ustvrdio da se u SAD-u vide opipljivi znaci usporavanja epidemije. On je rekao da bi se neke države mogle otvoriti prije 1. svibnja.

Međutim, šef jednog od glavnih sindikata upozorio ga je da to ne čini sve dok se ne bude mogla zajamčiti sigurnost radnicima, a čelnici nekih od najvećih tvrtki u zemlji poručili su mu da je potrebno više testiranja zbog sigurnosti, pišu mediji.

U SAD-u je zabilježeno više od 635.000 zaraženih diljem svih 50 država i po zadnjim podacima u četvrtak više od 31.000 mrtvih. Međutim, nisu sve države jednako pogođene, a razlike se vide čak i unutar samih država.

Predsjednik Trump trebao bi razgovarati s državnim guvernerima u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu, a očekuje se i objava njegova plana za pokretanje gospodarstva na tiskovnoj konferenciji.

Guverneri Connecticuta, Marylanda, New Yorka i Pennsylvanije počeli su oprezno pripremati građane za život nakon virusa u kojemu se predviđa obavezno nošenje maski i postupni izlazak iz izolacije idućih tjedana.

(Hina)