Tiražni njemački dnevnik Bild svrstao je u petak Hrvatsku među zemlje koje bi ovog ljeta njemačkim građanima mogle biti odredište za odmor, ali političari istodobno naglašavaju kako ove godine neće biti odmora u uobičajenom obliku i obujmu.

„Hrvatska se ovog ljeta želi reklamirati kao zemlja koja je praktički bez koronavirusa“, piše Bild u članku pod nazivom „Godišnji odmor unatoč koroni“ i navodi kako je Hrvatska jedna od zemalja koje su rano uvele mjere protiv širenja pandemije.

Navodi se kako se u Hrvatskoj bilježi samo 12 umrlih na milijun stanovnika, za razliku od Njemačke, koja bilježi 65 umrlih od koronavirusa na milijun stanovnika.

List citira i Romea Draghicchija iz Hrvatske turističke zajednice u Frankfurtu koji kaže kao Hrvatska raspolaže mnogim smještajnim kapacitetima u kojima je moguće držanje razmaka među gostima.

Istodobno njemački dužnosnici upozoravaju na prerane planove glede ovogodišnjeg ljetnog odmora.

„U ovom trenutku ne postoji ništa što bi ukazivalo na to da ćemo upozorenja građanima da se suzdrže od putovanja ukinuti u dogledno vrijeme“, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heko Maas u razgovoru za javni servis ARD.

On je dodao kako „ove godine neće biti odmora na plažama na kakve smo navikli“. Maas je naglasio kako s kolegama iz Europske unije „tjedan za tjednom“ preispituje situaciju.

Povjerenik savezne vlade za turizam Thomas Bareiss isto tako ne vjeruje u normalnu turističku sezonu na Sredozemlju.

„Malo je vjerojatno da će putnici opet relativno brzo smjeti putovati u zemlje poput Španjolske, Grčke ili Turske“, rekao je Bareiss.

Njemački internetski portal Holliday Check je objavio ispitivanje koje pokazuje kako 40 posto ispitanih ostaje pri svojim planovima za ovogodišnji odmor. Čak 60 posto ispitanih je transparentnost oko pitanja hoće li dobiti novac u slučaju da putovanje zbog pandemije propadne navelo kao odlučujući faktor pri bukiranju odmora.

Prošlog je tjedna Savez njemačkih turoperatora priopćio kako bi od izvanredne situacije ovog ljeta mogao profitirati domaći turizam, kao i turizam susjednih zemlja i onih odredišta, poput Hrvatske, do kojih je moguće stići vlastitim prijevozom.

(Hina)