Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena je u ponedjeljak Britancu Michaelu Houghtonu i Amerikancima Harveyju Alteru i Charlesu Riceu za "otkriće virusa hepatitisa C", objavio je u ponedjeljak švedski Institut Karolinska.

Znanstvenici su nagrađeni za "izniman doprinos" u borbi protiv hepatitisa, "velikoga globalnog zdravstvenog problema koji uzrokuje cirozu i rak jetre" širom svijeta, stoji u objavi švedskog Instituta Karolinska.

Tri oblika hepatitisa - A, B i C - mogu biti odgovorna za smrtni ishod od posljedica upale jetre.

No desetljećima je znanost poznavala samo viruse tipa A i B.

"Alter, Houghton i Rice uspjeli su izolirati virus koji uzrokuje hepatitis C, omogućivši otkriće uzroka preostalih slučajeva kroničnog hepatitisa, kao i krvne pretrage i nove lijekove koji su spasili milijune života", stoji u priopćenju Instituta Karolinska.

"Zahvaljujući njihovu otkriću sada su dostupni vrlo osjetljivi testovi krvi na virus koji omogućuju brz razvoj antivirusnih lijekova za liječenje hepatitisa C", stoji u obrazloženju.

Alter je zaslužan za identificiranje treće vrste hepatitisa, Houghton ga je izolirao, dok je Rice ponudio konačan dokaz o njegovu postojanju.

Osim zlatne medalje znanstveni trojac podijelit će i novčanu nagradu u iznosu od od 10 milijuna švedskih kruna (1,1 milijun dolara).

Nobelova nagrada za medicinu prva je od šest koje će se dodijeliti do 12. listopada, a to su nagrade za fiziku, kemiju, književnost, mir i ekonomiju.

Ovogodišnju dodjelu nagrade zasjenila je pandemija koronavirusa.

Nobelova zaklada otkazala je ovogodišnji tradicionalni domjenak, središnji dio proslave koji se održava u prosincu, a uručenje medalja i diploma neće se održati uživo u Stockholmu nego će laureatima biti uručene u njihovim domovima.

Ovogodišnji dobitnici na proslavu će biti pozvani zajedno s laureatima iz 2021. godine, uz uvjet da pandemija do tada popusti.

(Hina)