Problem vezan uz pitanje ribarstva u zadnji tren je odgodio dogovor o trgovinskom sporazumu između Velike Britanije i Europske unije, no očekuje se da će objava uslijediti kasnije tijekom dana, rekao je u četvrtak irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

Britanski premijer Boris Johnson "trebao je u otprilike ovo vrijeme održati konferenciju za novinare, no to se nije dogodilo", rekao je Coveney.

Po njegovim riječima, u zadnji se tren pojavila prepreka vezana uz "mali dio teksta" sporazuma o ribarenju, dodao je šef irske diplomacije.

"Nadao sam se da ću jutros s vama razgovarati istovremeno s pristizanjem velikih vijesti iz Londona i Bruxellesa, ali to i dalje očekujemo kasnije tijekom dana", rekao je Coveney.

Velika Britanija i Europska unija su vrlo blizu postizanju trgovinskog sporazuma čime bi se izbjegao kaotičan brexit, javio je ranije u četvrtak Reuters.

Iako bi sporazum postignut i u posljednji čas osigurao da se izbjegne ogorčeni i žučljiv "razvod" dviju strana, Ujedinjena Kraljevina nesumnjivo ide u smjeru distanciranijeg odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom, više nego što je to itko mogao zamisliti 2016., nakon izglasavanja brexita na referendumu.

Još je sedam dana ostalo do izlaska Britanije iz Europskog bloka, kada će ta zemlja napustiti jedinstveno europsko tržište i carinsku uniju.

Britanija je formalno napustila EU 31. siječnja, ali u tom prijelaznom razdoblju su pravila o trgovanju, poslovanju i putovanju ostala nepromijenjena. S početkom siječnja, Bruxelles će Ujedinjenu Kraljevinu tretirati kao treću zemlju.

Ako bi se sklopio trgovinski sporazum s nultim carinama i kvotama, očuvala bi se godišnja trgovinska razmjena u vrijednosti od skoro bilijun američkih dolara, ali i mir u Sjevernoj Irskoj sklopljen na Veliki petak 1998.

Velika Britanija brexitom okončava 48 godina dug i bremenit odnos s francusko-njemačkim projektom ujedinjene Europe kao globalne sile.

 

 

(Hina)