U Berlinu i saveznoj pokrajini Brandenburg u četvrtak od ranog jutra traje racija uperena protiv organiziranog kriminala i jednog kriminalnog klana arapskog porijekla, priopćila je policija.

U akciji osim pripadnika policijskih snaga sudjeluju i pripadnici Specijalnih postrojbi policije (SEK), a pretresi se vrše na 20 lokacija u Berlinu i susjednoj saveznoj pokrajini Brandenburg.

Kako je priopćilo državno odvjetništvo, pozadina akcije je sumnja u ilegalnu prodaju narkotika i oružja, utaje poreza kao i nanošenja tjelesnih ozljeda. U međuvremenu su uhićena i dva pripadnika kriminalnog klana Remmo, arapskog porijekla.

Pripadnici ove obitelji, koja je krajem sedamdesetih u Njemačku stigla iz Libanona, često su cilj policijskih akcija. U studenom je uhićeno četiri pripadnika ove obitelji zbog povezanosti s krađom vrijedne zbirke dragulja iz muzeja zeleni trezor u Dresdenu.

Pripadnici ovog klana su već osuđivani zbog nekoliko spektakularnih krađa, između ostalog i krađe jednog 100 kg teškog zlatnika iz berlinskog muzeja Bode.

U pozadini akcije su i sve češći sukobi u miljeu organiziranog kriminala između arapskih i čečenskih bandi.

Prema informacijama Pokrajinskog ureda za borbu protiv kriminala u Berlinu, organizirane bande osoba porijeklom iz Čečenije posljednjih godina sve češće dolaze u sukob s arapskim klanovima zbog borbe za prevlast u trgovini narkoticima na području Berlina.

Predstavnici politike su prije nekoliko godina najavili oštriji odnos prema predstavnicima tzv. kriminalnih klanova, koji najvećim dijelom djeluju u Berlinu ali na zapadu Njemačke, prije svega u Ruhrskoj oblasti.

(Hina)