Belgijska vlada obećala je u četvrtak pooštriti kazne seksualnim prijestupnicima nakon tragedije koja je pogodila zemlju - samoubojstva četrnaestogodišnjakinje koja je nekoliko dana ranije bila žrtva grupnog silovanja.

Ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne rekao je zastupnicima kako se nada da će parlament prije ljeta usvojiti zakon kojim se predviđa "udvostručenje maksimalne kazne" za silovanje.

"Za silovanje maloljetnice mlađe od 14 godina kazna će iznositi 28 godina zatvora", rekao je flamanski liberalni ministar.

On se također angažirao da se u cijeloj zemlji uvedu istražne metode koje su se pokazale uspješnima u nadležnosti državnog odvjetništva u Antwerpenu, prema kojima trag sline a ne samo sjemena s tijela ili odjeće žrtve može poslužiti kao dokaz.

"Taj pristup ćemo proširiti u cijeloj zemlji", rekao je Van Quickenborne.

U siječnju je tužiteljstvo Antwerpena napravilo procjenu pilot projekta pokrenutog 2017. koji predviđa tu vrstu forenzičkog vještačenja u slučaju kad navodni počinitelj osporava napad.

Primijećeno je gotovo udvostručenje broja osuđujućih presuda od početka eksperimenta, s ranijih 20 posto na 36 posto.

Drama sredinom svibnja u Gentu o kojoj je ovog tjedna izvijestio flamanski tisak izazvala je žestoke reakcije. Ministar pravosuđa je govorio o "groznim događajima", a premijer je u srijedu navečer sudjelovao u bdijenju za žrtvu.

Četrnaestogodišnjakinja je počinila samoubojstvo 19. svibnja nakon grupnog silovanja na groblju u Gentu, koje su počinitelji snimili i objavili na društvenim mrežama. Otac žrtve drži da je samoubojstvo njegove kćeri povezano s objavom snimki silovanja.

Pet osumnjičenih mladića u dobi od 14 do 19 godina je uhićeno. Dvojica su u zatvoru, a trojica u zatvorenim domovima za odgoj.

(Hina)