Američke snage pogodile su u nedjelju u Kabulu bombaša samoubojicu koji je automobilom pokušao napasti zračnu luku, objavili su američki dužnosnici, dok vojska na aerodromu privodi kraju povlačenje nakon 20 godina u Afganistanu.

Neimenovani dužnosnik je rekao da je napad izveo dron kojim se upravljalo izvan Afganistana i da je eksplozija koja je uslijedila nakon napada pokazala da je u automobilu bila "velika količina eksplozivnog materijala".

Svjedoci govore o eksploziji blizu kabulskog aerodroma, a televizijske snimke pokazuju crni dim. Zasad nema informacija o žrtvama. 

Dva svjedoka ranije su rekla kako se čini da je uzrok eksplozije udar rakete u kuću sjeverno od zračne luke, no ta je informacija još neprovjerena. 

Američki napad dogodio se u vrijeme dok oko tisuću civila čeka na aerodromu na let iz zemlje, prije nego što se 31. kolovoza povuče posljednji vojnik, rekao je zapadni sigurnosni dužnosnik.

U napadu u četvrtak blizu zračne luke ubijeno je stotinjak ljudi, među kojima 13 američkih vojnika. 

Džihadistička skupina Islamska država Khorasan (ISIS -K), preuzela je odgovornost za napad na koji je dan kasnije odgovorila američka vojska. 

Pentagon je u subotu objavio da su "dvije važne mete", "organizatori" i "operateri" ubijeni u američkom napadu bespilotnom letjelicom u Afganistanu.

Ranije u nedjelju, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će Francuska i Velika Britanija predložiti UN-u rezoluciju o uspostavi zaštićene zone u Kabulu radi zaštite ljudi koji žele izaći iz Afganistana.

Papa Franjo je na Trgu sv.Petra pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi pomagati Afganistancima, a kršćane da mole i poste za budućnost zemlje.  

"Naša prijedlog rezolucije cilja na uspostavljanje zaštićene zone u Kabulu pod kontrolom Ujedinjenih naroda, koja će omogućiti nastavak humanitarnih operacija“, rekao je Macron za novine Le Journal du Dimanche. 

Kasnije je tijekom posjeta Mosulu u Iraku potvrdio tu ideju i izrazio nadu da će rezoluciju prihvatiti i drugi. "Ne vidim zašto bi se netko protivio sigurnosti humanitarnih operacija“, rekao je Macron novinarima. 

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres održat će sastanak s izaslanicima za Afganistan iz Velike Britanije, Francuske, SAD-a, Kine i Rusije, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti s pravom veta.

Macron je u subotu rekao kako Francuska razgovara s talibanima o humanitarnoj situaciji u Afganistanu i potencijalnoj evakuaciji još ljudi.

Američke vojne snage koje štite zračnu luku u Kabulu moraju se povući iz države do utorka, roka koji je postavio predsjednik Joe Biden. Francuska je među državama koja je već završila svoje operacije evakuacija s tog aerodroma. 

Papa Franjo je u obraćanju na Trgu Svetog Petra rekao da "s velikom zabrinutošću“ prati situaciju u Afganistanu i dijeli tugu onih koji oplakuju poginule u terorističkom napadu kod kabulskog aerodroma u četvrtak. 

Poglavar Katoličke Crkve pozvao je kršćane da mole i poste kako bi od Boga tražili da u Afganistan donese mir i suživot. 

"Pozivam sve da nastave pomagati onima koji su u potrebi i da mole kako bi dijalog i solidarnost donijeli mirnu i bratski suživot koji će pružiti nadu za budućnost zemlje“, rekao je Franjo. 

"Kao kršćane nas situacija na to obvezuje. I zbog toga pozivam sve da više mole i nastave s postom i pokorom. Sad je vrijeme za to“, dodao je. 

Zapadnjački sigurnosni dužnosnik u Kabulu rekao je u nedjelju da su američke snage u završnoj fazi evakuacije iz Afganistana, a potrebno je još evakuirati nešto više od 1000 civila prije povlačenja postrojbi.

Neimenovani dužnosnik je dodao da će se tek odlučiti o točnom datumu i vremenu završetka operacije. 

Predsjednik Biden više je puta rekao da će se držati dogovorenog roka pa bi SAD do utorka trebao povući sve svoje postrojbe iz Afganistana.

Američki dužnosnik je u subotu izjavio da je u zračnoj luci ostalo manje od tisuću američkih vojnika, dok ih je na vrhuncu evakuacije bilo 5800.

Talibanski čelnik je u nedjelju izjavio da je ta islamistička skupina spremna preuzeti kontrolu nad aerodromom.

"Čekamo konačno odobrenje Amerikanaca da osiguramo punu kontrolu nad zračnom lukom u Kabulu jer obje strane žele brzu primopredaju", rekao je neimenovani talibanski dužnosnik.

Talibanski inženjeri i tehničari spremni su preuzeti kontrolu, dodao je.

Zapadni sigurnosni dužnosnici kažu da se znatno smanjio broj ljudi na ulazima u zračnu luku, nakon upozorenja američke vlade da bi mogao uslijediti novi napad militanata.

U četvrtak je Islamska država izvela samoubilački bombaški napad ispred zračne luke, gdje se od 15. kolovoza i talibanskog preuzimanja vlasti nalaze tisuće Afganistanaca koji pokušavaju napustiti zemlju.

Talibani, suočeni s gubitkom milijardi dolara pomoći za zemlju, zatražili su od SAD-a i drugih zapadnih zemalja da nastave održavati diplomatske odnose s Afganistanom pod njihovom vlašću nakon povlačenja.

Britanija je najavila da će do toga doći samo ako talibani omoguće napuštanje zemlje onima koji to žele i ako će poštivati ljudska prava.

Bijela kuća je objavila da će narednih nekoliko dani biti najopasniji za evakuaciju. Do sada su SAD i saveznici, tijekom protekla dva tjedna, evakuirali 113.500 ljudi, navodi Bijela kuća. (Hina)