Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar stigao je u BiH iskazati snažnu potporu visokom predstavniku Christianu Schmidtu čiji autoritet osporavaju srpske vlasti i Rusija, a tijekom dana susreo se i s čelnicima triju stranaka koje su oporba vodećoj bošnjačkoj SDA.

Kako su izvijestili iz američkog veleposlanstva u Sarajevu, zamjenik pomoćnika državnog tajnika Escobar u BiH sudjeluje na sastanku političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), tijela koje daje smjernice Uredu visokom predstavniku i koje je sastavljeno od najutjecajnijih zemalja Zapada, Rusije i Turske.

"Tijekom posjeta naglasit će punu potporu Sjedinjenih Država suštinskoj ulozi i mandatu Visokog predstavnika Christian Schmidta u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma i postizanju napretka u provođenju 5+2 agende", naveli su u informaciji iz veleposlanstva SAD-a.

Vlasti Republike Srpske i Rusija osporavaju legitimitet visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta budući ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a. U jučerašnjem izlaganju u Narodnoj skupštini Republike Srpske, veleposlanik Ruske Federacije Igor Kalabuhov oslovio je Schmidta kao 'njemačkog građanina u BiH'.

Schmidta je za visokog predstavnika sredinom prošle godine imenovao PIC, a ključni dio njegova mandata vezan je uz ispunjavanje 5 ciljeva i dva uvjeta kojim se želi osposobiti državu da može samostalno donositi odluke bez strane pomoći.

Zapadni diplomati upozoravaju kako Rusija nastoji destabilizirati BiH zbog čega nastoje ojačati ulogu njemačkog političara na čelu međunarodne uprave u BiH. Tijekom posjeta BiH, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika će se susresti i sa zapovjednicima EUFOR-a i NATO-va stožera o zajedničkoj privrženosti stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, stoji u obavijesti.

On se u utorak u Sarajevu izvanredno susreo s predstavnicima triju stranaka SDP-a BiH, Naše stranke i Naroda i pravde koje su najavile zajednički nastup na izborima najesen nasuprot vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA). U izjavama za javnost lokalni dužnosnici su istaknuli kako se njihovi i ciljevi američke politike u BiH posve poklapaju. (Hina)