Građani Istre, donedavni radnici Uljanikovih društava zaslužuju biti informirani o ne/preuzimanju dugovanja za topli obrok od strane općina i gradova Istarske Županije, a čiji su stanovnici. Radi se dakle o radnicima, koji devet mjeseci nisu primali plaću te nisu mogli podmiriti dugovanja za topli obrok prema Uljanik Standardu, a koja su nastala od rujna 2018. do svibnja 2019. godine.

Da podsjetim, u rujnu 2019. godine, nakon najave direktora Uljanik Standarda o prisilnoj naplati potraživanja za topli obrok od radnika, u Jadranskom sindikatu dogovorili smo se i zatražili od predstavnika grada Pule, da za građane s adresom stanovanja u Puli preuzmu i podmire potraživanja prema Uljanik Standardu, a općinama i gradovima iz kojih dolaze ostali radnici, prenesu naše zamolbe da i oni preuzmu dugovanja svojih sugrađana.

Kako su nas u gradu Pula informirali da će podmiriti dugovanja radnika i da su obavijestili ostale općine i gradove, u Jadranskom sindikatu pretpostavili smo da su sve općine i gradovi preuzeli i podmirili dugovanja za topli obrok radnika, koji su stanovnici njihovih lokalnih jedinica. Međutim, prije dva mjeseca sam od direktora Uljanik Standarda informiran da je dugovanje radnika prema Uljanik Standardu preuzeo i podmirio grad Pula, općina Svetvinčenat, općina Barban, općina Marčana te općina Ližnjan. Ukupni iznos koji je podmiren iznosio je oko 300.000 kuna, dok je preostalih oko 75.000 kuna ostalo nepodmireno.

Nakon saznanja o dotad urađenom, početkom srpnja 2020. godine uputio sam dopis sa zamolbom da se preuzmu plaćanje toplog obroka. Dopis sam uputio prema: gradovima Labin, Vodnjan, Fažana, Rovinj, Pazin i Medulin te općinama Raša, Kršan, Pićan, Žminj i Bale. Kako očitovanja nije bilo, nakon desetak dana ponovio sam zahtjev, a tada su me kontaktirali iz gradova Pazin, Rovinj, Labin i Medulin te općine Raša i Žminj. Predstavnici ostalih općina i gradova do pisanja ove obavijesti nisu imali potrebu kontaktirati me.

Od tada do danas dugovanja radnika podmirili su grad Pazin i Rovinj te općina Raša. Iz Medulina je stigao odgovor, da se njihovi građani koji imaju dugovanja prema Uljanik Standardu, mogu javiti u njihove prostorije i ako zadovoljavaju uvjete socijalne komponente, Medulin će podmiriti njihovo dugovanje. Iz Žminja smo dobili odgovor da u njihovom proračunu nije predviđeno podmirenje dugovanja radnika prema Uljanik Standardu i da oni nisu u mogućnosti udovoljiti zamolbi. Iz Labina, nakon zamolbe da im dostavim potrebne podatke - nema ni uplate, ni obrazloženja što je odlučeno, dok, kako sam već naveo predstavnici Kršana, Pićna, Vodnjana, Fažane i Bala nisu odgovorili na moje dopise.

 Ne bih volio da dođe do krivog razumijevanja - da su lokalne jedinice morale postupiti po zamolbi. Svaka lokalna jedinica ima svoja pravila sukladno kojima donose odluke. Stoga, samo njihovi predstavnici mogu usvojiti odluke o tome što raditi, što podmiriti, kako koristiti proračunska sredstva te se zamolba može prihvatiti ili ne. No, s kulturnog stajališta, smatram da bi bilo uredno odgovoriti na dopis.

Unaprijed se ispričavam ako je sa nekom lokalnom jedinicom došlo do greške u komunikaciji te su spremni podmiriti dugovanja svojih građana prema Uljanik Standardu. Ja ću, ako me kontaktiraju i donesu odluku da će podmiriti dugovanja svojih građana, sa zadovoljstvom objaviti.

Nadalje, objavom na Facebooku o navedenoj zamolbi Jadranskog sindikata, nekoliko građana prozvalo me zato što sam tražio da se nekadašnjim Uljanikovcima izađe u susret i podmiri njihova dugovanja za topli obrok. Ne zamjeram što je netko iznio drugačiji stav od stava Jadranskog sindikata. Suglasan sam da svaki građanin ima pravo na svoje mišljenje i prijedloge. No, smatram da treba postojati socijalna svijest i komponenta ugrađena u proračun svih općina, gradova, županija i države i stoga je zamolba Jadranskog sindikata bila opravdana. Naime, sve je podložno brzim promjenama i ukoliko odluke o usmjeravanju proračunskog novca ne obuhvaćaju manji ili veći broj građana u iznenadnim socijalnim i ekonomskim problemima dodatno traumatiziraju društvo. Kada bi glavni uvjet za donošenje odluke bio da svi građani moraju odlukom ostvariti interes, bojim se da nikada niti jedan prijedlog odluke ne bi bio prihvaćen.

Na kraju pozivam predstavnike općina, gradova i županije da odgovore, očituju se na zamolbe, zahtjeve svojih građana, kao i udruga i drugih koji su ih pisanim ili usmenim putem kontaktirali. Bez obrazloženja i prave komunikacije gubi se vjera u ispravnost odluka predstavnika lokalnih jedinica.

Predsjednik JS
Cerovac Boris