Potres jakosti 5,5 stupnja u 6,24 sati pogodio je u nedjelju ujutro Zagreb, a drugi udar uslijedio minutu iza 7 sati.

- Tlo još uvijek podrhtava, u 7.41 osjetio i treći udar. A evo upravo je počeo padati i snijeg, javlja nam čitateljica Adriana Čulek s Gornjeg grada koja je s obitelji još uvijek na ulici od straha od novih udara.. 

Treći potres jakosti 3,7 potresao je u nedjelju ujutro u 7,41 sati Zagreb i okolicu. Epicentar je bio 16 kilometara sjeverno od Zagreba i pet kilometara jugoistočno od Oroslavja  na dubini 10 kilometara, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar.

Dijete ozlijeđeno, ima zatočenih osoba

Rodilje iz Petrove bolnice na ulici su zajedno s novorođenčadi. Prema informacijama s HRT-a sprema se premještaj u druge prostore.

Jedno je dijete ozlijeđeno kad je pao dio krova i prevezeno je u Klaićevu bolnicu. Na području Zagreba nakon jutrošnjih potresa ima zatočenih osoba, doznaje se iz Javne vatrogasne postaje Grada Zagreba.

Na poziv policije Hitna pomoć je izašla i na teren u Ulicu kralja Držislava gdje je srušena kuća.

U 7,01 sati novi potres u Zagrebu, trajao nešto kraće od prvog, jakosti je 5,0 s epicentrom 10 kilometara sjeverno od Zagreba, prema Europskom mediteranskom seizmološkom centru.

Epicentar prvog potresa bio je na dubini od 10 kilometara, 7 kilometara sjeverno od Zagreba, objavljeno je na specijaliziranoj stranici EMSC.

Desni dio tornja katedrale u Zagrebu pao uslijed potresa.

U središtu grada zabilježene su materijalne štete, a u dijelovima grada nema struje i vode.

Potres koji je trajao nekoliko sekundi zaljuljao je zgrade i brojni su Zagrepčani izašli na ulice.

Još nema informacija o štetama.

Stanovnici izvještavaju o napuklim zidovima i razbijenim predmetima u kućama.

Zasad nema izvješća o žrtvama, a Civilna zaštita Grada Zagreba je podignuta, rekao je pročelnik tog ureda Pavle Kalinić. 

U Centru 112 nemaju podatke o ozlijeđenima. Doznaje se da primaju dojave od brojnih građana te da su zbog požara na trenu i vatrogasci.

Potres se osjetio i u Puli

- Zaljuljao mi se cijeli stan dva puta, jutros nam je javila čitateljica koji živi u Puli na 5. katu stambene zgrade.

Policija: Ostanite vani, držite razmak i čekajte upute seizmologa

Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju u nedjelju ujutro da ljudi iziđu van te da ne budu u grupama zbog opasnosti koronavirusa te čekaju upute seizmologa.

MUP poručuje da građani koji su zbog potresa i naknadnih podrhtavanja izišli na ulice drže potrebni razmak zbog suzbijanja širenja virusa.

Pozivaju i da koriste zaštitne maske te čekaju dalje upute seizmologa.

Iz Plinare upozoravaju građane da zatvore plin te nazovu ako osjete miris plina na mob 0800400400.

Potres magnitude 5.5 pogodio je u nedjelju ujutro Zagreb, a slijedilo još nekoliko potresa.

Vojska na ulicama Zagreba, pomažu i evakuaciju trudnica iz Petrove

Ministar obrane Damir Krstičević naložio je u nedjelju Hrvatskoj vojsci da pomogne u sanaciji štete nakon potresa u Zagrebu.

"Svi su u pogonu, dao sam nalog da se digne Hrvatska vojska, na raspolaganju smo pružiti pomoć gradu Zagrebu. Naša je zadaća kao dio sustava domovinske sigurnosti pomoći našim građanima kad je najteže", navodi se izjava ministra Krstičevića u priopćenju Ministarstva obrane.

Dodaje se kako pripadnici Zapovjedništva za potporu pružaju pomoć bolesnicima i pomažu bolnicama u Zagrebu, Klinici za ženske boelsti i porode u Petrovoj i Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", kako bi se stanje što prije normaliziralo.

"Sedamdeset pripadnika Hrvatske kopnene vojske, iz sastava Inženjerijske pukovnije i mehanizirane bojne Tigrovi i Gromovi upravo je izišlo na teren u centar grada Zagreba te će pomoći u sanaciji posljedica snažnog potresa od Trga bana Jelačića Ilicom do zapadnog dijela grada", stoji u priopćenju.

(iPress/Hina/Adriana Č.)