U Hrvatskoj je od jutros 35 novooboljelih, 91 zaraženi više u roku od 24 sata što je već velika brojka!, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Nova žarišta su u Biogradu na moru i Zadru, odnosno u biogradskoj bolnici. Ukupno je u Hrvatskoj koronavirusom zaraženo 586 ljudi.

Stožer Civilne zaštite Zadarske županije priopćio je u petak poslijepodne da je na zadarskom području ukupno 19 osoba pozitivnih na koronavirus.

„Nalaz još jedne osobe koji je stigao nakon jutarnje konferencije za novinare vezan je uz kontakte iz Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu. Danas je uzeto 13 uzoraka koji su poslani na analizu u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, a do kraja dana bit će testirano još deset osoba. U subotu ujutro bit će testirane još dvije osobe“, navodi se u priopćenju.

"Situacija u zadarskoj bolnici brzom reakcijom epidemiologa je u potpunosti stavljena pod nadzor i omogućeno je nesmetano pružanje zdravstvene zaštite", naglasio je Beroš.

Dodao je kako će se bolnica u Biogradu dezinficirati te potom prenamijeniti u bolnicu za sve bolesnike s tog područja koji će biti pozitivni na koronavirus.

"Testirano je ukupno 4778 bolesnika. Drugih značajnijih promjena u kliničkom stanju i broju bolesnika na respiratoru u ovom trenutku nema", kazao je Beroš.

Čak 13 novih osoba zaraženo je koronavirusom u Istri, to je do sada uvjerljivo najveći dnevni rast broja oboljelih u županiji.

Na žalost danas je prilikom izvođenja krovopokrivačkih radova na objektu koji je nastradao u potresu poginuo jedan radnik, hrvatski branitelj, rekao je ministra Davor Božinović.

Situacija u Zadarskoj županiji neće poremetiti zdravstvene usluge

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u petak kako se provode napori u pronalasku kontakata osoba zaraženih koronavirusom koje su povezane sa slučajem Specijalne ortopedske bolnice u Biogradu, ističući da ta situacija neće dovesti do poremećaja u pružanju zdravstvene usluge.

Zadarski stožer civilne zaštite izvijestio je kako je u toj županiji devet novozaraženih koronavirusom, među kojima su tri osobe pacijenti povezani sa zarazom u biogradskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju, gdje je u srijedu zaražen jedan ortoped.

Troje novozaraženih su bliski kontakti i rođaci oboljelih, a među novozaraženima je i jedan liječnik Opće bolnice Zadar.

Ministar Beroš u petak je, nakon obilaska ekspedicijskog kampa ispred zagrebačkog KB Dubrava koji je instaliran za potrebe zbrinjavanja zaraženih, izjavio kako je epidemiološka služba s područja Zadarske županije promptno reagirala na slučajeve zaraze u biogradskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju.

Bolnica u Biogradu će se dezinficirati i zbrinjavati zaražene

"U ortopedskoj bolnici u Biogradu došlo je do određene kontaminacije. Ta će se bolnica dezinficirati u cijelosti, a ubuduće će u njoj biti organiziran smještaj bolesnika pozitivnih na koronavirus", poručio je Beroš.

Daljnji problem vidi u tome što se kontakti pozitivnih osoba nalaze u Općoj bolnici Zadar, poglavito na Odjelu radiologije.

"Ravnatelj zadarske bolnice izvijestio me da će dezinficirati ti prostori, uvesti smjenski rad, a da do nekog većeg poremećaja u pružanju zdravstvene zaštite u Općoj bolnici Zadar neće doći", kazao je i dodao da epidemiološke službe brzo reagiraju, pronalaze kontakte i adekvatno postupaju.

Beroš je izvijestio i kako će tijekom dana iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zadar biti upućeni reagensi, kako bi se i u zadarskoj bolnici moglo provoditi testiranja na koronavirus.

Ministar je naglasio kako ekspedicijski kamp HV-a ima potpuno novu funkcionalnost, jer je brzom akcijom instaliran plinovod koji iz KB Dubrava do svih šatora vodi plin i tako omogućava adekvatnu potporu budućim bolesnicima.

Ustvrdio je da novi sigurnosni tamponi u KB Dubrava osiguravaju adekvatnu zaštitu od kolanja virusa i prema zdravstvenim bolestima i prema bolesnicima, navodeći da u šatorima u sklopu kampa još nema oboljelih.

Situacija sa zaštitnom opremom trenutno je dobra, ali se troši

Beroš je kazao kako je situacija sa medicinskom zaštitnom opremom u ovom trenutku dobra, ali da se njihova količina troši, s obzirom da svaki bolesnik zahtijeva 40-ak kompleta opreme dnevno.

"To je problem na određeni način, no u Ministarstvu gospodarstva rade se veliki napori da oprema stigne, plaćeni su značajni predujmovi, a nadam se da će oprema iz Kine kroz 24 do 48 sati doći u Hrvatsku", istaknuo je.

Ravnatelj KB Dubrava Srećko Marušić izvijestio je kako je u ovom trenutku u toj bolnici smješteno šestero osoba zaraženih koronavirusom. Jedan od pacijenata je na respiratoru, ali je stabilnog općeg stanja, dok su ostali pacijenti dobrog općeg stanja.

Marušič je rekao i da bolnica u ovom trenutku ima dovoljno medicinske opreme i respiratora, ali da će u slučaju povećanja broja pacijenata trebati pomoć od drugih bolnica.

(iPress)

Uskoro opširnije...