Unatoč nemogućim uvjetima, državna novinska agencija nije prestala s emitiranjem i proizvodnjom vijesti, od kojih posljednjih tjedana u većoj ili manjoj mjeri "žive" uglavnom svi mediji u Hrvatskoj.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba popisao je dosad preko 26 tisuća građevina koje su stradale u snažnom potresu koji je nedavno pogodio glavni grad, među kojima i njih 1.900 koje su potpuno - neupotrebljive.

U kategoriji najteže stradalih nalazi se, nažalost i zgrada HINA-e na Marulićevu trgu, za koju su statičari procijenili da je neupotrebljiva za daljnje korištenje. Najveća oštećenja su na urušenom trećem i četvrtom katu, te na popucalom stubištu.

- Ne znamo još kakva je situacija s nosivim zidovima, ali svakako nije dobro. Uputili smo zahtjev za odštetom prema gradskim vlastima, ali prema reakcijama koje od tamo stižu ne trebamo očekivati previše. Na drugoj strani državne institucije su adekvatno reagirale pa smo tako uz pomoć Ministarstva kulture naš server izmjestili u CARNET-ovu ispostavu u Jastrebarskom, što je privremeno rješenje, kazala je glavna ravnateljica HINA-e Branka Vojvodić.

Unatoč nemogućim uvjetima, državna novinska agencija nije prestala s emitiranjem i proizvodnjom vijesti, od kojih posljednjih tjedana u većoj ili manjoj mjeri "žive" uglavnom svi mediji u Hrvatskoj. Štoviše, broj im je gotovo udvostručen negoli je to u normalnim okolnostima, a sve su aktualnosti otvorene direktno i za informiranje šire javnosti.

- Vrlo sam ponosna na sve naše djelatnike, koji po cijeli dan rade iz svojih domova. Vjerujem da će nam država pomoći iznaći rješenja kako bismo lakše i još kvalitetnije obavljali svoj posao. Ova dvostruka i nemoguća kriza pokazala je zašto je javni servis važan i nenadomjestiv, budući da ukazuje kako čitatelji u krizama najviše vjeruju upravo informacijama koje dolaze iz javnih medija. Mi smo tijekom ovih dana sve informacije vezane uz koronakrizu i potres otvorili za najširu javnost kako bi pravodobno i kvalitetno svi bili informirani, navodi Vojvodić.

Ravnateljica zahvaljuje svima koji su im u ovim danima pomogli, odnosno uputili podršku. Među njima su Mediteranska asocijacija novinskih agencija (AMAN), koja je pokrenula inicijativu da Hini donira 10.000 dolara, dok je poljska agencija PAP najavila slanje 15 prijenosnih računala i 10 tisuća eura kao znak solidarnosti.

Svoju solidarnost i spremnost na pomoć uputili su i iz upravnog vijeća Europskog saveza novinskih agencija (EANA), kao i brojnih drugih agencija iz Rusije, Nizozemske, Turske, Albanije, Rumunjske, Cipra, Slovenije, BiH, Grčke i drugih zemalja. (Hina)