Od početka nadzora provođenja odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta 24. ožujka istarska je policija bez propusnice zatekla 623 građana, a od početka nadzora samoizolacije13. ožujka tu je mjeru prekršilo 56 osoba, doznaje se od glasnogovornica istarske Policijske uprave Nataša Vitasović.

U izjavi za Hinu Vitasović je rekla kako policija na dan kontrolira oko devet tisuća vozila.

Samo proteklog vikenda policijski službenici na terenu su utvrdili da je deset osoba prekršilo mjeru samoizolacije te se tako broj osoba koje su, unatoč stalnim pozivima da to ne čine, izašle iz svojeg doma i ostvarivale socijalni kontakt povećao na 56, rekla je Vitasović.

"Osim što će im Državni inspektorat izreći novčanu kaznu, oni su neodgovornim ponašanjem ugrozili zdravlje bližnjih, a i šire zajednice", istaknula je Vitasović i dodala da je najviše građana bez propusnice zatečeno na punktovima postavljenim na ulazima i izlazima iz Pule budući da je tu i najgušći promet.

Također je istaknula kako određeni broj građana propusnice ima na svojim pametnim telefonima, što se, smatra Vitasović, nije pokazalo kao dobra praksa s obzirom na to da prilikom takvog nadzora nije moguće držati potreban razmak.

Zato, radi sigurnosti građana i policijskih službenika te održavanja propisanog razmaka prilikom nadzora, policija savjetuje građanima da isprintaju propusnice.

Policija je tijekom vikenda nadzirala ulice i poznata okupljališta građana. Glasnogovornica Vitasović je rekla da je policija primila 38 dojava građana o okupljanima, no nije bilo većih kršenja odluke.

Kako je rekla, "to pokazuje kako su građani svjesni da je u interesu svih nas da kretanje i socijalne kontakte svedemo na najnužnije potrebe i izlazimo iz svojih domova samo u nužnim slučajevima".

 

(Hina)