U Hrvatskoj je u proteklih 25 sati  novozaraženih osoba 77, a ukupno do sada imamo 790 oboljelih. Provedeno je 6.404 testiranja. Preminulih je šest, a na respiratoru je 27 ljudi. Oporavljenih je 64, što je 12 više nego jučer, što je još uvijek dobro, dobra epidemiološka slika, rekao je ministar Vili Beroš. Ako se budemo držali mjera naši rezultati će biti i dalje ovako dobri, naglasio je.

- Ovakvo stanje možemo zavaliti zajedničkim naporima svih u zdravstvu, stožera i građana. Većina građana se pridržava mjera. U toj našoj zajedničkoj borbi ponekad se dogodi da imamo poneku slabu kariku. Ima onaj jedan manji dio koji se ne pridržava i krši mjere. Svaki dan se izvještava o onima koji krše izolaciju. Ima i onih koji su sami sebe stavili u samozolaciju. Ponekad je potrebno i osigurati provođenje tih mjera. To radi policija, ja bih pohvalio policiju jer mislim da ona to radi odlično, rekao je ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak.

- Do sada smo imali 3479 dojava o kršenju samoizolacije a kod 928 slučajeva je utvrđeno kršenje mjera samoizolacije o čemu je policija izvijestila Državni inspektorat, rekao je načelnik Stožera Davor Božinović.

Božinović: Za 928 osoba utvrđeno kršenje samoizolacije

Policija je provjerama za 928 osoba utvrdila kršenje mjere samoizolacije, o čemu je obaviješten Državni inspektorat koji prekršiteljima izriče novčane kazne, izvijestio je u ponedjeljak voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

''Županijski centri 112 su tijekom nedjelje zaprimili 41 poziv o mogućem kršenju mjera samoizolacije, prema informaciji operativno-komunikacijskog centra MUP-a evidentirano je 3790 dojava o kršenju samoizolacije, a provjerama kod 928 osoba je utvrđeno kršenje mjere, o čemu je obaviješten Državni inspektorat'', rekao je.

Božinović je podsjetio da svi oni koji žele pomoći u borbi protiv koronavirusa mogu pronaći sve potrebne informacije na službenoj mrežnoj stranici koronavirus.hr.

''Donacijski program kojeg je pokrenula Vlada omogućuje svima da doniraju financijska sredstva, medicinsku i drugu zdravstvenu opremu, hranu i kućne potrepštine za Hrvatski Crveni križ'', zaključio je.

Inače, Državni inspektorat ranije je objavio kako se nepridržavanje samoizolacije kažnjava s osam tisuća kuna. Ako se više puta prekrši ta mjera, novčane kazne rastu, najviše do 120 tisuća kuna.

Sanitarni inspektori Državnog inspektorata uz prekršajni nalog prekršitelju recidivistu uručuju i rješenje kojim ga opominju da će platiti novčanu kaznu ako se i dalje ne bude pridržavao naloga inspekcije.

U opomeni stoji da će prvi put biti kažnjen s 30.000 kuna, drugi put s 60.000, a treći put kaznom od 120.000. kuna

Izvršenje naplate tako izrečene novčane kazne obavlja se putem Fine.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je sinoć da je nezahvalna svaka procjena situacije vezane uz epidemiju koronavirusa, ali da bi ona mogla biti bolja početkom lipnja ako izdržimo sa strogim mjerama, ali to je osobna procjena.

U Hrvatskoj je jučer potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj oboljelih u našoj zemlji sada - 713. Preminula je šesta žrtva, riječ je o 84-godišnjaku koji je, uz koronavirus, patio i od teških posljedica moždanog udara. Dobra je vijest da su 52 osobe ozdravile. Na respiratoru je 26 pacijenata. Nove podatke Stožer će objaviti na konferenciji za novinare u 14 sati.

U Primorsko-goranskoj županiji koronavirusom je zaraženo 37 osoba, od jučer je oboljela jedna osoba, dvije su ozdravile a dvije koje su na respiratoru su u stabilnom stanju, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite. (H/iPress)