U Hrvatskoj tijekom protekla 24 sata imamo 77 novooboljelih, isto kao i jučer, te je sada ukupno 867 bolesnika zaraženih COVIDOM-19, rekao je ministar Vili Beroš. Brojka ukazuje da nema značajnijih povećanja i da naše mjere daju rezultata, a zdravstveni sustav se polako vraća u normalu. Život ne smije stati i on zasigurno neće stati, naglasio je Beroš.

Ukupno je testirano 7015 osoba, samo u 24 sata njih 611. Na respiratoru je 32 bolesnika, novih je pet - po dvoje bolesnika u Zagrebu i Splitu te po jedan u Osijeku i Rijeci, a jedan je manje u Dubrovniku jer je transportiran u Split.

Preminulih bolesnika je i dalje šest, a 67 osoba je ozdravilo. Djelatnici hitne medicinske pomoći zbrinuli su 1124 bolesnika kod kojih se sumnjalo na COVID-19.

Ministar je istaknuo da se zdravstveni sustav vraća u normalni mod funkcioniranja nakon inicijalnog šoka zbog izbijanja epidemije.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak otkrio je da prve analize pokazuju da nema porasta broja novooboljelih u Zagrebu kao posljedice okupljanja ljudi nakon potresa, odnosno zabilježen je tek blagi uzlazni trend.

Ministar Davor Božinović je rekao kako je stožerima poslana uputa o primjeni mjera u vezi s poljoprivredom. "Vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni materijal mogu raditi uz obvezu poštivanja odluku o radnom vremenu trgovina i uz sve mjere zaštite", kazao je.

Božinović: Utvrđeno 970 kršenja samoizolacije

Utvrđeno je 970 slučajeva kršenja samoizolacije, dok je prijavljeno njih više od 3000, izvijestio je u utorak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Kod sedam policijskih službenika potvrđeno je oboljenje od koronavirusa, a u samoizolaciji se nalazi 98 policijskih službenika, dok je mjera samooizolacije prestala važiti za 59 policijskih službenika, dodao je.

Ministar je rekao da je Nacionalni stožer poslao lokalnim stožerima uputu o primjeni mjera ograničavanja u vezi s obavljenjem nužnih poljoproivrednih radova i prodaje sjemena, presadnica i sadnica te dijelova za poljoprivednu mehanizaciju.

"Vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni materijal i prodavaonice rezervnih dijelova mogu raditi uz obvezu poštivanja odluke o radnom vremenu trgovina i uz sve mjere zaštite", kazao je.

U Studentskom domu Cvjetno naselje zbog potresa zbrinuto je 450 osoba, dodao je Božinović.

"U ovoj nevolji nitko ne ostaje sam, tako ni Zagreb. Vatrogasci iz deset gradova došli su pomoći zagrebačkim vatrogascima i ostat će tu sve do 7. travnja kako bi rasčistili sva opasna mjesta. Hvala im", zaključio je.

U Splitu zaraženo četvero djece i 29 zdravstvenih djelatnika

Devet je novozaraženih koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što znači da je u toj županiji dosad oboljelo 99 građana, među kojima je i četvero djece, izvijestio je danas Županijski stožer Civilne zaštite.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin izjavila je da je danas do 11 sati devet novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih je sedam iz Splita te po jedna iz Sinja i Solina.

Među oboljelima je i četvero djece te 29 zdravstvenih djelatnika.