Premijer Andrej Plenković u srijedu je predstavio dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu o kojima će Vlada sutra odlučivati, a među njima je podizanje iznosa minimalne plaće na 4.000 kuna neto, dok će dio poduzeća djelomično ili u cijelosti biti oslobođeno od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj.

Riječ je o daljnjem suzbijanju krize zbog pandemije koronavirusa, najveće krize koje pamti svijet, Europa i Hrvatska zadnjih godina, kazao je Plenković na novinskoj konferenciji nakon sjednice užeg kabineta Vlade na kojem se raspravljalo o novom setu mjera pomoći gospodarstvu zbog posljedica epidemije koronavirusa.

"Za nas nema nikakve dvojbe, riječ je o najvećoj krizi od Domovinskog rata i vjerujem da ćemo svi skupa kad prođe neko vrijeme ovaj mjesec ožujka 2020. pamtiti definitivno kao najzahtjevniji mjesec koji smo uopće proživjeli u ovom tisućljeću", proučio je premijer.

Ponovio je da smo u ratu protiv korornavirusa, panike i društveno-ekonomskih posljedica ove pandemije na radna mjesta, tvrtke i cijelo gospodarstvo. Ocijenio je da je situacija teška, a najveći problem je neizvjesnost, jer nitko ne može procijeniti koliko će ona trajati.

Prateći evoluciju situacije i polazeći od pretpostavke da ne možemo sa sigurnošću predvidjeti trajanje krize, izaći ćemo s još jednim paketom mjera, najavio je Plenković, dodavši da će Vlada čvrsto stati iza hrvatskih radnika i gospodarstva.

Plenković je najavio da se predlaže da postojeća mjera o isplati minimalne plaće od 3.250 kuna, koju već koristi 65.000 tvrtki za 400.000 radnika za ožujak, za travanj i svibanj digne na 4.000 kuna neto po radniku.

Ujedno, država će preuzeti teret plaćanja doprinosa, što na 4.000 kuna neto iznosi još otprilike 1.460 kuna, dakle ukupno 5.460 kuna. Ta mjera za travanj i svibanj, kao i ožujak iznosi 8,5 milijardi kuna, rekao je, napomenuvši da se ta mjera može se koristiti pod uvjetom da poslodavci zadrže radna mjesta.

Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan, i koji će bilo djelomično bilo u cijelosti biti oslobođeni od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj i to poreza na dobit, dohodak i doprinosa.

Kako je pojasnio, one tvrtke koje imaju pad prihoda između 20 i 50 posto imaju kao i do sada pravo na odgodu i otplatu. Međutim, oni koje imaju prihode manje od 7,5 milijuna kuna, to je 92-93 posto postuzeća, a imaju pad prihoda veći od 50 posto, njih ćemo u potpunosti osloboditi od plaćanja poreznih obveza. One tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna, dakle 7 posto velikih, oslobađaju se porezne obveze proporcionalno s padom prihoda.

Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan i koji će djelomično ili u cijelosti biti oslobođeni poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj. Riječ je o porezu na dobit, dohodak te doprinosima, najavio je premijer.

One tvrtke koje imaju pad prihoda između 20 i 50 posto, kao i do sada imaju pravo na odgodu i obročnu otplatu do 24 mjeseca bez kamata. One koje imaju manje od 20 posto pada prihoda su dovoljno čvrste da iznesu krizu, ustvrdio je.

"No, tvrtke s prihodima manjim od 7,5 milijuna kuna, a to je 93 posto svih, a imaju pad prihoda veći od 50 posto, njih ćemo u potpunosti osloboditi plaćanja poreznih obveza - poreza na dobit, poreza na dohodak i doprinosa", rekao je.

One tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna prihoda, dakle 7 posto velikih, oslobađaju se porezne obveze proporcionalno s padom prihoda u odnosu na travanj, svibanj i lipanj. Ista je logika za one od 20 do 50 posto, odgoda obročna, beskamatna otplata, a od 50 do 100 platit će proporcionalno - ako su imali pad prihoda 75 posto onda će platiti obveze samo 25 posto, pojasnio je.

Treći element mjera odnosi se na plaćanje PDV, koje će se moći može odgoditi sve dok se ne naplate izdani računi, kao što to sada važi za male poduzetnike. Napomenuo je pritom da se obveznici oslobađaju od te porezne obveze.

Također, rok za predaju financijskih izvještaja za 2019. produljuje se do 30. lipnja ove godine, a poduzetnici se oslobađaju i plaćanja naknade Fini za objavu financijskih izvještaja.

Premijer je izjavio i kako će država biti maksimalno štedljiva i ići će se na izvršavanje samo nužnih rashoda.

U sektoru poljoprivrede najavio je kako će se ići na to da proces nabave za javne naručitelje bude u korist domaće poljoprivrede proizvodnje, odnosno da najmanje 60 posto poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bude iz Hrvatske.

Također je istaknuo kako će se ići i na izvanrednu pomoć malim mljekarama otkupom svih njihovih tržišnih viškova, a promjene niza zakona bit će usmjerene pomoći sektoru turizma.

Premijer je najavio i razgovore sa socijalnim partnerima, prije svega sindikatima kako ići na daljnje uštede s obzirom na trenutnu situaciju. Imamo za to vremena, rekao je Plenković, navodeći kako za isplate za ožujak, koje će biti isplaćene u travnju, novca ima i za mirovine i za plaće.

Za isplate u svibnju, koje se odnose na travanj, razgovarat ćemo i vidjeti kako odgovoriti na ove izazove, rekao je.

Istaknuo je i kako se u koordinaciji s Hrvatskom narodnom bankom traže izvori za financiranje, a siguran je kako će se, unatoč svim preprekama, to pronaći. Moramo naći sredstva da država i svi njeni segmenti funkcioniraju, poručio je.

Inače, prvi set mjera za pomoć gospodarstvu zbog posljedica epidemije koronavirusa Vlada je donijela na sjednici 17. ožujka. Riječ je bila o ukupno 63 mjere, vrijedne 30 milijardi kuna, namijenjene onima koji već osjećaju ili će tek osjetiti posljedice epidemije.

Te mjere, između ostalog, uključivale su odgodu plaćanja poreznih davanja, konkretno poreza na dohodak i poreza na dobit te doprinosa na plaće i to na tri mjeseca, uz mogućnost produženja na još tri, kao i financiranje 100 posto troška neto minimalne plaće radnika u iduća tri mjeseca, također uz mogućnost produženja.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić jučer je izvijestio da je do utorka pristiglo 52 tisuće zahtjeva za odgodu plaćanja poreznih davanja.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava na upit Hine dostavilo je najnovije podatke o dodjeli potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, pa je tako zahtjev za isplatom minimalca dosad podnio 65.291 poslodavac, čime je ukupno obuhvaćeno oko 400 tisuća radnika.

"Uoči sutrašnje sjednice Vlade, održali smo Uži kabinet na kojima smo govorili točke dnevnog reda, između ostalog i set gospodarskog mjera. Riječ je o daljnjem suzbijanju krize zbog pandemije koronavirusa.

Za nas je riječ o najvećoj krizi od Domovinskog rata. Situacija je objektivno teško i najveći je problem pitanje neizvjesnosti. Situacije je utjecala na promjenu naših života preko noći. Svi zajedno pokušavamo se prilagoditi na novu realnost, na nešto što sam prije nekoliko dana nazvao "novo normalno", rekao je Plenković.

"Zasada držimo pod kontrolom dinamiku zaraze. Naša je poruka da nam ništa nije važnije od zdravlja i da moramo u ovoj cijeloj situaciji pokazati odgovornost. Ovo je situacija u kojoj moramo biti i osobno odgovorni. Mogu reći da smo onaj element panike dosta dobro i brzo shvatili. Apeliram na sve da budu strpljivi", napominje.

"Već više od 65.000 poduzeća je krenulo u provedbu naših mjera i tako se spašavaju radna mjesta. Taj cilj je važan jer su prve procjene razmjera veće od one iz 2008.", rekao je.

Majetić: HUP pozdravlja nove mjere pomoći gospodarstvu

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja nove mjere pomoći gospodarstvu i činjenicu da je Vlada RH uvažila prijedloge HUP-a, a posebno što je na naš prijedlog donijela odluku o povećanju iznosa plaća koje pokriva država uz preuzimanje tereta doprinosa. Naravno, pohvalno je i uvažavanje oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa za one koji ne rade, odnosno delomično smanjivanje za ostale.

Smatramo da će nove mjere značajnije pomoći gospodarstvu uz dvije dodatne preporuke: mjere moraju pratiti jasni kriterij i popratna administracija mora biti svedena na minimum. Očekujemo da se i parafiskalni nameti što prije ukinu ili smanje jer također značajno opterećuju poslovanje. Jučer smo uputili poziv jedinicama lokalne vlasti da i oni pomognu gdje god mogu poduzećima na svome području. Nadalje, pozdravljamo najavu Premijera o otvaranju pregovora sa sindikatima javnog sektora. Hrvatska udruga poslodavaca smatra jako važnim da se javni sektor solidarizira i da također podnese dio tereta. Pritom onima koji sada pojačano rade treba dati dodatne nagrade. Spremni smo na nastavak konstruktivnih razgovora unutar Gospodarsko-socijalnog vijeća. Smanjivanje svih troškova poslovanja izravna je pomoć tvrtkama u zadržavanju radnika i čuvanju radnih mjesta. Pomoć gospodarstvu je jednako važna kao briga za zdravlje – moramo sačuvati gospodarstvo da bismo mogli štiti zdravlje i živote, stoji u priopćenju Davora Majetića, glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca.

(H/iPress)