Za svega za dvije osobe u Istri potvrđena je zaraza koronavirusom od ukupno 63 uzorka koji su poslani na testiranje u Zagreb, pa županija u kojoj prethodna dva dana nije bilo novozaraženih trenutno broji 74 oboljele osobe.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u četvrtak ujutro kako se od ova dva zadnja slučaja radi o osobi iz Umaga povezanoj s poznatim događajima na tom području gdje se zaraza proširila.

Druga je iz Cerovlja i povezana je sa zrakoplovom s izletnicima iz Turske, među kojima je bilo i šest osoba iz Istre koji su se kući vratili sa zarazom, pa se broj istarskih slučajeva zaraze vezanih uz taj let povećao na deset.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović rekao je kako, s obzirom na veći broj pozitivnih osoba zbog kontakata na području Buja, Umaga i Brtonigle, očekuje da će s tog područja biti i novih oboljelih.

"Ustalom, to i želimo kako bi te eventualne pozitivne osobe bile pod odgovarajućim zdravstvenim nadzorom i kako ne bi kasnije bile izvor novih žarišta", istaknuo je Stojanović

Pojasnio je kako je to u ovom trenutku prihvatljivo s epidemiološke strane, jer se može na vrijeme reagirati i pokupiti te kontakte, pa zato i nema linearnog širenja virusa u samoj populaciji.

U Istarskoj županiji do sada su 74 osobe pozitivne na koronavirus (COVID-19), od čega su četiri ozdravile, a dvije preminule.

Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 28 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19).

(iPress)