Iz WC-a, upozoravaju znanstvenici, vreba još jedna 'koronična' opasnost. Naime, zahvaljujući fenomenu poznatom kao 'zahodsko raspršivanje', zaražene čestice iz stolice ili urina mogu izaći iz WC školjke i raspršiti se u zraku te, posljedično, prenositi zarazu. Kako to spriječiti?

Ukoliko obavljate nuždu na javnom WC-u, prvo pričekajte minutu ili dvije nakon što je osoba prije vas obavila nuždu. Potom spustite dasku, pazeći da ne dođete u kontakt s daskom, te pustite vodu, objasnio je Qingyan Chen, profesor na Sveučilištu Purdue za Forbes.

- Čak 80% čestica koje se iz stolice rasprše u zrak mogu se neutralizirati zatvaranjem poklopca prije puštanja vode, objasnio je. Ukoliko pak živite sa zaraženom osobom, nakon što ona obavi nuždu, najbolje je dezinficirati cijeli WC. Ove navode potvrđuju i rezultati istraživanja provedenog na sveučilištu u Hong Kongu. Tamo su stručnjaci utvrdili da puštanje vode u zrak može raspršiti 80 tisuća onečišćenih čestica koje u zraku mogu ostati satima na metar oko WC školjke, prenosi 24sata