U posljednja 24 sata zabilježena su 22 nova slučaja pa je do sada ukupno zabilježeno 2.388 pozitivnih osoba na Covid-19. Dosad se oporavilo 2.145 osoba. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 136 osoba na liječenju.

Trenutno je potvrđeno ukupno 2.388 osoba zaraženih koronavirusom i u posljednja 24 sata zabilježena su 22 nova slučaja. Jedna novooboljela osoba je iz Zagrebačke županije, jedna iz Zadarske županije, jedna iz Primorsko-goranske županije, jedna iz Vukovarsko-srijemske županije i jedna iz Krapinsko-zagorske županije.

Dvije novooboljele osobe su iz Istarske županije (od jučer), 4 iz Osječko-baranjske županije i 11 novooboljelih osoba je iz Grada Zagreba.

2.145 osoba se oporavilo. Nema pacijenata na respiratoru, a bolnički se liječi 18 osoba. Preminulo je stotinu i sedam osoba.
Do sada je testirano 73738 osoba, od toga 645 u posljednja 24 sata.

Božinović: Samoizolacija za sve koji dolaze iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije 

Čelnik Stožera Davor Božinović rekao je kako je za državljane BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije propisana mjera samoizolacije od 14 dana u vlatitom prostoru ili iznajmljenom. Mjera se odnosi na sve, neovisno jesu li turisti ili ne. Epidemiološka struka je donijela mjere kako bi se zaustavilo novo širenje koronavirusa jer vidimo da je posljednjih dana najviše uvezenih slučajeva iz tih zemalja.

Obveza samoizolacije se ne primjenjuje na putnike koji prilikom ulaska u RH tranzitiraju kroz navedene zemlje.

Druga se odluka donosi o izmjeni javnog prometa tijekom trajanja epidemije po kojoj vozači i zaposlenici te putnici u javnom prometu moraju za vrijeme boravka u prijevoznom sredstvu moraju nositi maske za lice, rekao je ministar Božinović.

Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije ponuditi uslugu. 

Obje odluke stupaju na snagu večeras u ponoć.

Beroš: Manje oboljelih

Tijekom jutra u u Hrvatskoj je manji broj novooboljelih od koronavirusa u odnosu na jučer, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu te je najavio da će službene podatke objaviti Nacionalni stožer Civilne zaštite.

"U odnosu na jučerašnji dan, broj novooboljelih tijekom jutra je manji. To je nešto što je optimistično", rekao je Beroš prilikom posjeta splitskom HGSS-u, dodavši da se čeka službena objava rezultata.

Istaknuo je informaciju o koronavirusu, koju je saznao iz stručne literature i koja ga je, kako je rekao, iznimno razveselila.

"Istraživanje je pokazalo da preko 92 posto slučajeva svih koji su novodijagnosticirani ispod 60 godina nema nikakvih kliničkih simptoma, što me silno veseli, a moglo bi biti i indirektni dokaz da je virus mutirao", rekao je Beroš.

Vezano za mjere, najavio je da je za danas zakazan sastanak Stožera na kojem će, između ostalog, analizirati sve dostupne podatke i donositi odluke koje su potrebne.

"Ako se ustanovi da iz pojedinih država, gdje je epidemiološka situacija u pogoršanju, dolazi preveliki broj građana, svakako ćemo uvesti mjere kao što smo najavili", poručio je Beroš.

Konferencija za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite bit će danas u 14 sati.

U Zagrebu 11 novozaraženih koronavirusom, nošenje maski u vozilima ZET-a

U Zagrebu je 11 novih koronavirusom zaraženih osoba, izjavio je u srijedu Hini Zvonimir Šostar, ravnatelj zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" te najavio da će gradskom stožeru civilne zaštite predložiti uvođenje obaveznog nošenja maski u javnom prijevozu.

"U protekla 24 sata je 11 novozaraženih koronavirusom. Njih sedam je dijagnosticirano u Klinici za zarazne bolesti, a četiri u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar"', izjavio je Šostar.

Sada Zagreb ukupno broji aktivnih slučajeva zaraze, kazao je i dodao kako je samoizolacija u protekla dva tjedna određena za ukupno 491 osobu, od toga u protekla 24 sata za njih 70.

Istaknuo je da je jučer testirano 158 osoba.

Šostar je naglasio i kako od tih 11 novozaraženih osoba, njih šestero ima epidemiološku anamnezu i kontakte, ali petero nema nikakvu - niti su bili u kontaktu s osobama sa simptomima, niti su putovali i slično.

"Tih petero osoba nema nikakvu epidemiološku anamnezu i očito su bili u kontaktu s nekim pozitivnim na koronavirus koji je bio bez ikakvih simptoma. To je ono što smo od početka govorili, da su nama svugdje bili daleko najveći problem asimptomatski slučajevi korone (zaražene osobe koje ne pokazuju nikakve simptome bolesti)", istaknuo je Šostar.

Rekao je i kako je u zagrebačkom Domu sportova i dalje jedna zaražena osoba, a u osnovnoj školi koju je pohađao jedan oboljeli dječak sva su djeca negativna.

Sve osobe s kojima je oboljeli zaposlenik Doma sportova bio u bliskom kontaktu kao i sva djeca iz razreda oboljelog dječaka i dalje su u samoizolaciji. Također i sva djeca koja su bila na dječjem rođendanu gdje je bio taj oboljeli dječak su negativna, osim oca jednog djeteta koji je pozitivan.

Šostar je najavio je da će danas od Stožera civilne zaštite Grada Zagreba zatražiti da donese odluku o obaveznom nošenju zaštitnih maski u vozilima javnog gradskog prijevoza.

"Nama je sada najvažniji javni prijevoz koji koristi veliki broj ljudi", istaknuo je Šostar.

Ako kod gradskog stožera prođe taj prijedlog, onda bi, kako je rekao, mogli proći i drugi prijedlozi epidemiologa, a jedan od njih je i uvođenje obaveznog nošenja maski i za sve ugostiteljske djelatnike jer su u stalnom, direktnom kontaktu s ljudima. (Hina/iPress)