Slovenija je Hrvatsku skinula s liste zelenih zemalja. Odluka vrijedi od subote kad će svi slovenski državljani koji se vraćaju iz Hrvatske morati policiji na granici objasniti put i potkrijepiti ga dokazom o prebivalištu, vlasništvu nekretnina ili plovila, kazao je danas poslijepodne glasnogovornik slovenske Vlade za Covid-19 Jelko Kacin.

Glasnogovornik vlade Jelko Kacin naglasio je na konferenciji za novinare da se epidemiološka slika neprestano pogoršava i postaje sve složenija, prenosi HRT.

"Zaraze su povezane sa zabavama, posjećivanjem diskoteka preko granice i proslavama koje se dokazano štetno", rekao je. Broj je u bolnicama već dvoznamenkast, istaknuo je. "Moramo biti spremni na puno goru situaciju, tako da je vlada procijenila da moramo pojačati mjere."

"Vlada će uvesti strogu kontrolu pri ulasku u Republiku Sloveniju iz Hrvatske i Mađarske", najavio je Kacin. 

Najavio je da se tri zemlje uklanjaju s tzv. zelene liste - Češka, Francuska i Hrvatska. Belgija i Nizozemska dodane su zelenoj listi.

"Slovenski državljani koji će se u subotu naći u "žutoj Hrvatskoj", moći će se vratiti bez brige o karanteni, ali morat će dokazati gdje su bili u Hrvatskoj na granici", rekao je Kacin.

"Morat će pokazati račune ili druge dokaze o tome gdje su bili. Bilo je previše pokušaja obmane", istaknuo je Kacin pojasnivši da su mnogi lagali da su bili u Hrvatskoj a u stvari su boravili u 'crvenim' zonama zapadnog Balkana.

Hrvatski državljani koji su željeli provesti odmor u Sloveniji i imaju rezervacije prije subote, mogu doći u Sloveniju, prenosi 24ur