Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih 8 izbornih jedinica te glasova dijaspore, dok je Restart koalicija predvođena SDP-om osvojila 2 izborne jedinice.

HDZ je osvojio najviše glasova u 1, 2., 4.,5.,6.,7.,9. i 10. izbornoj jedinici dok je Restart koalicija osvojila 3. i 8. izbornu jedinicu.

U I. izbornoj jedinici HDZ je dobio pet mandata, dok su Restart koalicija i Možemo osvojile po tri mandata. Most, Domovinski pokret i koalicija Pametno, Fokus i Stranke s imenom i prezimenom (SSiP) po jedan mandat.

U II. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest, a Restart koalicija četiri mandata. Domovinski pokret osvojio je dva mandata, Most jedan, te Možemo po jedan mandat.

U III. izbornoj jedinici Restart koalicija osvojila je šest mandata, HDZ pet, a Domovinski pokret, HNS i Reformisti po jedan mandat.

U IV. izbornoj jedinici HDZ je osvojio osam mandata, dok su Restart i Domovinski pokret dobili po tri mandata.

Slično su glasali i birači u V. izbornoj jedinici, gdje je HDZ još jednom osvojio osam mandata, a Restart i Domovinski pokret po tri mandata.

U VI. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, a Restart četiri. Domovinski pokret dobio je dva, a Možemo i Most po jedan mandat.

U VII. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, Restart četiri, a Možemo, Domovinski pokret, koalicija Pametno, Fokus i SSiP te Most po jedan mandat.

U VIII. izbornoj jedinici pobjedu je odnijela Restart koalicija osvojivši osam mandata, HDZ četiri, a Možemo i Most po jedan mandat.

U 8. jedinici u Sabor će iz Restart koalicije: Peđa Grbin, Erik Fabijanić, Mirela Ahmetović i Sanja Radolović (SDP), Tulio Demetlika, Katarina Nemet i Marin Lerotić (IDS) te Silvano Hrelja (HSU).

Iz HDZ-a Oleg Butković, Anton Kliman, Gari Cappelli i Ivan Kirin te Marin Miletić (Most) i Katarina Peović (Radnička fronta).

U IX. izbornoj jedinici HDZ je osvojio osam mandata, Restart koalicija tri, Domovinski pokret dva i Most jedan mandat.

U X. izbornoj jedinici HDZ je osvojio sedam mandata, Restart njih tri, a Most dva. Domovinski pokret i koalicija Pametno, Fokus i SSiP jedan mandat.

U XI. izbornoj jedinici, za hrvatske građane izvan Hrvatske, pobjedu je odnio HDZ i osvojio tri mandata.

Od nacionalnih manjina, srpski predstavnici bit će SDSS-ovi Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević, Mađare će predstavljati Robert Jankovics, talijane Furio Radin, a Čehe i Slovake Vladimir Bilek.

Austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, ruske, rusinske, rumunjske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske manjince će i dalje predstavljati Veljko Kajtazi.

Glasači albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine svoje su povjerenje ponovno dali Ermini Lekaj Prljaskaj.

Preferencijalni glasovi - do saborskih mandata s 14. mjesta na listi: Peđa Grbin osvojio najviše glasova u Restart koaliciji

Preferencijalni glasovi na nedjeljnim parlamentarnim izborima u većini su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, no dio kandidata u Sabor će ući zahvaljujući preferencijalnim glasovima, a nekolicina njih sa posljednjeg, 14. mjesta..

Preferencijalni način glasovanja daje mogućnost ulaska u Hrvatski sabor kandidatima s bilo kojeg mjesta na listi, pod uvjetom da osvoje najmanje 10 posto preferencijalnih glasova u odnosu na broj glasova koji je ta lista osvojila.

Nakon prebrojanih 99 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je kao nositelj liste u 1. izbornoj jedinici 32.143 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Vili Beroš, prvi na listi u 10. jedinici, osvojivši 35.607 glasova.

Predsjednik SDP-a i Restart koalicije Davor Bernardić dobio je pak 13.767 preferencijalnih glasova, a više od njega su osvojili su u 8. izbornoj jedinici Peđa Grbin (16.976) te Siniša Hajdaš Dončić (14.485) u 3. jedinici te tako ušli su sabor sa 14. mjesta na listi.

Uz njih, s 14. mjesta ulaze i HDZ-ov Božidar Kalmeta s liste u 9. izbornoj jedinici koji je dobio 15.915 glasova te Bojan Glavašević s liste koalicije Možemo u 6. jedinici sa osvojenih 3.723 glasa.

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, koji se kandidirao u 2. izbornoj jedinci, osvojio je 13.184 preferencijalna glasa, čelnik Mosta Božo Petrov u 10 izbornoj jedinici 12.042, Tomislav Tomašević iz Možemo u 1. izbornoj jedinici 19.604 a Dalija Orešković iz koalicije IP, Pametno i Fokus u istoj jedinici 5.070 glasova.

U 3. izbornoj jedinici najviše preferencijalnih glasova na drugom mjestu Restartove liste osvojio je Matija Posavec (16.379), bivši HNS-ovac i gradonačelnik Čakovca.

Druga na listi HDZ-a u 6. izbornoj jedinici Marijana Petir osvojila je pak 8.496 preferencijalnih glasova dok je treći na listi Domovinskog pokreta u toj jedinici Željko Sačić (3.691) dobio više glasova od prvoga na listi Stephana Nikole Bartulice (2.251). Bojan Glavašević (3.723) u istoj je izbornoj jedinici osvojio više glasova od prve na listi koalicije Možemo Danijele Dolenec (1.496).

I u 7. izbornoj jedinici treći na listi Domovinskog pokreta Ante Prkačin (5.266) osvojio je više preferencijalnih glasova od prvoga, bivšeg Mostovca Slavena Dobrovića (3.349). U toj jedinici gotovo do samoga je kraja bilo neizvjesno tko će u Sabor iz koalicije Možemo no na kraju su preferencijalni glasovi dali prevagu prvoj na listi Radi Borić sa 4.202 glasa ispred 14. na listi Milana Kekina (3.988).

Među HDZ-ovim kandidatima najviše preferencijalnih glasova dobili su Vili Beroš (35.607), Andrej Plenković (32.143), Ivan Anušić (23.671), Zdravko Marić (21.757), Tomo Medved (19.805) i Gordan Jandroković (17.343).

U Restart koaliciji najviše preferencijalnih glasova osvojio je Peđa Grbin (16.976) , a slijede Siniša Hajdaš Dončić (14.485), Dovor Bernardić (13.767), Arsen Bauk (13.461) i Rajko Ostojić (10.319).

(Hina)