Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić istaknula je da je opći dojam da je većina kliničkih slika oboljelih blagog oblika te da broj hospitaliziranih na ukupan broj zaraženih nije veliki. Jedan od glavnih razloga za blaže kliničke slike je da su većinom mladi zaraženi, pojasnila je.

"Mladi moraju percipirati da moraju biti odgovorni i zbog drugih, ne zbog samih sebe. Većina će vjerojatno imati blage oblike bolesti, međutim ne kreću se samo jedni s drugima, ne žive samo jedni s drugima, nego će se morati vratiti u svoje domove i biti sa svojim starijima i bolesnima, kao i u školi, fakultetu i na radnome mjestu gdje dolaze u kontakt s ljudima za koje obolijevanje može predstavljati rizik", poručila je Markotić.

Dodala je da se mladi ne moraju potpuno odreći zabave, ali moraju biti odgovorni, držati distancu te poštivati higijenske mjere.

Vezano za jesen i kapacitete zdravstvenog sustava, Markotić je poručila da se mogu ponovno dići dodatni resursi za hospitalizaciju poput kreveta u zagrebačkoj Areni i šatora u KB Dubrava. Kapaciteti trenutno nisu popunjeni, a zdravstveni sustav je na oprezu i spreman je za sve scenarije.

Božinović: Nije ista situacija u svim hrvatskim regijama

Vezano za upozorenja iz inozemstva, voditelj Stožera Davor Božinović rekao je da se radi na tome da se ukaže na specifičnost epidemiološke situacije u pojedinim hrvatskim regijama. Nije ista situacija u županijama u kojima je danas više od pola oboljelih ili u nekim drugima, istaknuo je. U županijama u kojima ima najviše turista iz Austrije i Slovenije, epidemiološka situacija je dobra. Poručio je da to komuniciraju s vlastima u tim zemljama.

Capak je pojasnio da 10 županija imaju incidenciju na 100 tisuća stanovnika u 14 dana nižu od 10, što je prema slovenskim kriterijima zelena zona. To su Bjelovarsko-bilogorska, Istarska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Požeško-slavonska, Primorsko-goranska, Sisačko-moslavačka, Varaždinska i Virovitičko-podravska županija.

Dvije županije su u crvenoj zoni, odnosno više od 40 u 14 dana, a to su u Vukovarsko-srijemska i Splitsko- dalmatinska. Ostale županije su u takozvanoj narančastoj zoni, između 10 i 40, što je Capak istaknuo kao dobrom i povoljnom situacijom. Što se tiče usporedbe s drugim EU zemljama, poručio je da od 27 zemalja nismo ni na vrhu, ni dnu, nego u sredini - 13. zemlja po incidenciji. Iza nas je s lošijom situacijom, između ostalih, i Nizozemska koja je nama uvela mjere, naglasio je.

Vezano za broj zaraženih stranaca koji se ne poklapaju s inozemnim podacima, Capak je poručio da imaju one podatke koje dobiju službenim putem te ukupno od kraja šestog mjeseca do danas imamo 54 osobe za koje nam je obavijest da su se zarazili u Hrvatskoj došla preko EWRS sustava.

"Mi komuniciramo sa svima, tko god nama službeno pošalje prijavu, mi odgovaramo na to i radimo istragu", poručio je Capak.

(Hina)