Polako i sigurno završava razdoblje pretežno suhog i sunčanog vremena, ali još ne i razmjerno toplog, piše meteorolog Hrvatske radiotelevizije Zoran Vakula. Štoviše, u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj i u novome će tjednu temperatura zraka biti i znatno viša od prosječne.

Uz većinom oblačnije vrijeme od nedjeljnoga u ponedjeljak će povremene mjestimične kiše najprije biti na sjevernom Jadranu i u gorju, poslijepodne i još ponegdje u južnim hrvatskim krajevima, a od utorka sasvim suho neće biti ni u sjevernijima, osim možda mjestimice u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Pritom će na Jadranu i područjima uz njega biti i obilnijih pljuskova koje može pratiti i grmljavina. Nevolje će nekima prouzročiti i južina - osobito na Jadranu umjereno i jako jugo, gdjekad vjerojatno i jače, a u kopnenom području i uglavnom malo slabiji jugozapadnjak, navodi Vakula.

Istramet je objavio kako nas već u ponedjeljak očekuje postupna destabilizacija atmosfere, što je uvod u jače pogoršanje koje slijedi u nastavku tjedna. U utorak i srijedu tako će prevladavati vrlo promjenjivo vrijeme uz mjestimičnu kišu i grmljavinske pljuskove. Na moru će biti neverina, a moguća je i pojava pijavica.

Temperature zraka postupno će se snižavati, ali vrijednosti bi se ispod prosjeka mogle sniziti tek idućeg vikenda kada neki prognostički modeli u višem gorju očekuju čak i snijeg!

Obilnije kiše do kraja tjedna bit će u gorju i uz gorje, naročito u zaleđu Rijeke i na padinama Učke, no obilniji pljuskovi mogući su i drugdje. Sjeverni Jadran bit će najoblačniji i najkišovitiji dio Hrvatske, a najsunčanije će prevladavati na istoku zemlje gdje će se vrlo toplo vrijeme najdulje zadržati, što se dobro može uočiti na ICON-u.

Zahvaljujući prodoru još svježijeg i hladnijeg zraka s Atlantika, izraženije zahladnjenje sve je izglednije za vikend kada bi moglo biti dodatnih količina kiše, a uz izraženiji pad temperatura zraka u našem dijelu Europe planinska područja prekrit će prvi jesenski snijeg, što je u skladu s datumom.

Prognoza DHMZ-a za idući tjedan

- U ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano uz većinom slab istočni i jugoistočni vjetar. Najniža temperatura između 8 i 11 °C, a najviša dnevna uglavnom oko 26 °C. U početku pretežno sunčano, a zatim oblačnije bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a prema večeri malo kiše može pasti ponajprije u Karlovačkoj županiji. Jutro malo toplije od nedjeljnoga, a poslijepodnevna temperatura između 24 i 26 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu promjenjivo, a mjestimice može pasti malo kiše ili poneki pljusak. Vjetar će biti slab, na Jadranu ujutro uz obalu burin, danju vjetar promjenjiva smjera uz malo valovito more. Jutarnja temperatura od 7 do 11, na moru od 15 do 20 °C, a najviša dnevna uglavnom između 20 i 24 °C, na Jadranu od 24 do 27 °C.", prognozira DHMZ.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije danju će, kaže Plačko-Vršnak, biti još toplije, i to uz pretežno sunčano vrijeme. "Oblačnije će biti poslijepodne i navečer, kada mjestimice može biti kiše ili ponekog pljuska, osobito u Zagori. Nakon slabe bure danju će vjetar okrenuti na jugo i jugozapadnjak. Pretežno sunčano bit će još u ponedjeljak na jugu Hrvatske, uz najvišu temperaturu zraka između 27 i 29 °C, dok će temperatura mora biti od 23 do 25 °C. Ujutro će uz obalu puhati slaba bura od sredine dana jugo", Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda. 

U nastavku tjedna oblačnije i kišovitije, ali ponegdje i toplije. "Od utorka na kopnu promjenjivije, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova, češće u gorju. Najmanje kiše past će u istočnim krajevima, gdje se ponegdje čak može zadržati i suho. Uz povremeno umjeren jugozapadnjak jutra će biti toplija, a i dnevna će temperatura biti viša od uobičajene za doba godine. Uz promjenljivu naoblaku kiša će na Jadranu biti razmjerno česta, a mjestimice će biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Uz umjereno i jako jugo bit će i dalje razmjerno toplo.", prognozirala je za HRT Plačko-Vršnak. (iPress)