Premijer Andrej Plenković odbacio je u utorak prozivke predsjednika Republike da su on i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović znali za sumnje u korumpiranost čelnika Janafa Dragana Kovačevića, ustvrdivši kako sigurno ne bi bio ponovno imenovan da su znali za istragu.

"Da tako nešto znam ja ili ministar Ćorić, koji je bio ministar tada, Kovačević sigurno ne bi bio imenovan za predsjednika Uprave", kazao je Plenković nakon konferencije "Hrvatska kakvu trebamo" u organizaciji Večernjeg lista.

Bi li stavili Dražena Barišića na listu da smo znali da će biti priveden, ne bi sigurno, dodao je.

"Meni se čini da je Milanović egzaltiran. Čini mi se da je jako nervozan, on mora objasniti zašto", rekao je Plenković.

Također je uvjeren da ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nije znao za istragu protiv Kovačevića. "Policija radi svoj posao. Ti procesi ide u jako uskom krugu ljudi. Ne može se voditi to pred mikrofonom", poručio je.

Milanović je prozvao članove Vlade da su išli u Kovačevićev "klub", gdje se odvijala primopredaja mita u aferi Janaf, a premijer na to odgovara da ne zna gdje idu njegovi članovi Vlade "niti ga to zanima".

Neka Milanović objasni zašto je nervozan

"Neka Milanović objasni zašto je on tako nervozan, ako je išao u taj klub", poručio je.

Dodao je da borba protiv korupcije nije stalno lamentiranje o njoj. "Borba znači da institucije neovisno rade svoj posao. Neka ljudi iz DORH-a izađu pred medije i objasne svoju metodologiju", kazao je.

Komentirao je pritom kako je jako znakovita Milanovićeva rečenica o tome da je bio premijer pa sve zna.

"To je za hrvatsku javnost kapitalna rečenica, da nije svejedno tko je na čelu Vlade. To može biti netko koga zanima što radi DORH, policija i USKOK i želi detaljno znati što se događa u kojoj istrazi. Mene ne zanima. Politika mene kao predsjednika Vlade i HDZ-a je da uopće ne želim znati čime se bavi USKOK i policija i to je borba protiv korupcije. Niti znati niti utjecati", rekao je Plenković.

Upitan zašto gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić nije izbačen iz HDZ-a dok je Josipa Rimac, koja je isto bila optužena u korupcijskoj aferi, izbačena iz stranke, odgovorio je kako su stvari kod Rimac bile jasne, a Barišić je trenutno samo član HDZ-a.

"Ako postoji istraga i one su tajna ja za njih ne znam niti ne želim znati, ne zanimaju me. Mi smo imenovanja radili da smo provjeravali sve. SOA je provjeravala redovitim putem", rekao je.

Plenković je također ustvrdio kako bi, da je izjavio ono što je izjavio Milanović, bio pod "rafalnim udarima medija i komentatora kako se odnosi prema sudstvu, DORH-u i policiji".

(Hina)