Nakon što je sinoć nevrijeme zahvatilo veći dio Istre, a područje oko Umaga i Pazina s tučom, jutros su Platak zabijelile i prve pahulje. Istra se probudila na pravim jesensko-zimskim temperaturama. U Pazinu i Labinu je izmjereno 8 stupnjeva, Poreč je bio na 9 dok su Pula i Umag 'porasli' na 12 stupnjeva uz jaku buru. 

I meteoalarm upozorava na jak, na udare olujan vjetar, promjenljiva smjera (JZ,SZ uz obalu bura). Najjači udari vjetra 50-75 km/h. Lokalno je moguća i obilnija kiša.

I u nedjelju se nastavlja promjenljivo oblačno, povremeno s kišom i razmjerno svježe. Kiša će biti češća, lokalno i obilnija na Jadranu i u područjima uz Jadran. Popodne kiša uglavnom u Dalmaciji, gdje je moguć i poneki izraženiji pljusak. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjeren i jak zapadni i sjeverozapadni vjetar, na jugu i jugozapadni, a na sjevernom će dijelu nakon jugozapadnjaka uz obalu prolazno zapuhati bura. Najviša dnevna temperatura zraka od 11 do 16, na Jadranu te u Slavoniji i Baranji te unutrašnjosti Dalmacije između 17 i 21 °C.

Jako i olujno jugo. Najjači udari vjetra 75-110 km/h i obilna kiša, 55 mm, upozorava narančasti meteoalarm za Istru i Rijeku.

Na Jadranu i predjelima uz njega promjenljivo, povremeno uz kišu, osobito poslijepodne i navečer kada će lokalno biti izraženijih pljuskova i obilne oborine. U sjevernim predjelima sunčanije i veći dio dana uglavnom suho, no rano ujutro će mjestimične kiše biti u istočnoj Hrvatskoj, a prema noći najprije u središnjoj. Slab i umjeren istočni jugoistočni, prema kraju dana će okrenuti sjeveroistočni i jačati. Na Jadranu umjereno i jako jugo, popodne i olujno, a na sjevernom dijelu u okretanju na buru. Najniža jutarnja temperatura od 4 do 10, na Jadranu od 11 do 16. Najviša dnevna od 16 do 20 °C, u gorju malo niža.

Za one najupornije, more je još uvijek toplo, s 23 stupnja osjetno toplije nego zrak, pa ukoliko pronađete zavjetrinu - zašto ne skočiti? 

U svakom slučaju danas se toplije obucite.

- Mokri su i skliski kolnici od kiše u većem dijelu zemlje. Jak vjetar puše na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, vozi se uz ograničenje brzine. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila, izvijestio je HAK. (iPress/foto Platak.hr)