Potpunoj prevlasti HDZ-a na ljestvici popularnosti političkih stranaka štetu zasad ne nanosi ni afera Janaf, piše u subotu Večernji list, pozivajući se na rezultate najnovijeg Crobarometra.

Prema tom elefonskom istraživanju što ga je od 1. do 18. rujna za Novu TV provela agencija IPSOS na 989 ispitanika, HDZ uživa povjerenje 33,7 posto građana, gotovo jednako kao prije mjesec dana. Drugi je na ljestvici SDP, ali s upola manjim rejtingom, od 17,1 posto, koji je također na prošlomjesečnoj razini.

U trenutku dok SDP bira novog predsjednika i odlučuje o smjeru svoje politike, stranka je na jednom od najnižih rejtinga u povijesti, a o sposobnosti da se oporavi nakon izbora novog vodstva u dobroj mjeri ovisit će i položaj platforme Možemo, koja se i ovaj mjesec stabilno drži na trećemu mjestu s potporom od 8,2 posto.

Domovinski pokret blago je poboljšao rejting pa ga u rujnu bira 7,9 posto ispitanika, dok je Most na stabilnih 6,2 posto.

Ostale stranke ispod su izbornog praga, a najbliže mu je stranka Pametno s potporom od 2,7 posto. Partnerska joj Stranka s imenom i prezimenom bilježi potporu od 1,8 posto, a slijede IDS s 1,5, HSS s 1,3 i Živi zid s 1,1 posto potpore. HSU dobiva 1 posto, a ostale stranke od ljevice do desnice imaju manje od 1 posto i zajedno broje 5,6 posto. Broj neodlučnih raste i sada ih je 11,8 posto.

Kad je riječ o potpori radu Plenkovićeve Vlade, polovica ispitanih izjašnjava se da ne podupire njezin rad, a podupire ga 40 posto, dok 10 posto ispitanih ne zna odgovor na to pitanje. Iako se pola ispitanih izjašnjava da ne podupire rad Vlade, potpora joj u odnosu na mjesec prije blago raste.

Istodobno raste i pesimizam među građanima. Iako su rezultati Crobarometra za prošli mjesec pokazivali pad pesimizma, ovaj mjesec 60 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru. Da ide u dobrom uvjereno je 28 posto, a oko tog pitanja neodlučno je 12 posto ispitanika.

Rad predsjednika države Zorana Milanovića pozitivno ocjenjuje 40 posto birača, ne podupire ga njih 48 posto, a 12 posto ih ne zna. Milanović, baš kao i premijer Andrej Plenković, ovaj mjesec bilježi pad osobnog rejtinga i gotovo su potpuno izjednačeni, donosi Večernji list.

(Hina)