Prošla noć protekla je u znaku jake grmljavinske aktivnosti uz kišu i izraženije pljuskove. Bilo je i tuče, a na moru su zabilježene brojne pijavice.

Čak je i danas ujutro bilo pijavica na moru kod Poreča, a uz razvoj jačih grmljavinskih ćelija bit će ih još. Nakon što su sinoć fotografi zabilježili zaista fascinantne prizore, večeras stižu nova meteorološka “uzbuđenja”, javlja Istramet.

Iz Tirenskog mora tijekom dana brzo će nam se približavati ciklonalni vrtlog koji će već kasno večeras biti u moru srednjeg, a zatim u noći i sjevernog Jadrana. Centar ciklone zadržavat će se na moru zapadne Istre, a tijekom ponedjeljka vrlo vjerojatno se i popuniti u Tršćanskom zaljevu.

Vrlo je nezahvalno predvidjeti kretanje ciklonalnog vrtloga, no prema većem dijelu modela on će se popunjavati na moru sjevernog Jadrana, što će uzrokovati jake vjetrove raznih smjerova, od bure i istočnjaka, juga, pa do zapadnjaka, što se dobro može uočiti u prognozi WRF-a. Udari vjetra mogu dostizati i orkanskih 100 km/h.

Oborina će biti u obilnim količinama, lokalno uz mogućnost bujičnih poplava. Povodom novog pogoršanja vremena, DHMZ je putem Meteoalarma izdao visok narančasti stupanj upozorenja za cijelu Istru i Kvarner, ali i Dalmaciju.

Vrijeme će se postupno smiriti krajem ponedjeljka nakon čega će uslijediti 3 dana povoljnijeg vremena, no nova kiša već je na vidiku krajem tjedna, javlja Istramet. (iPress/foto Sendi Smoljo)