Središte ciklone je nad sjevernim Jadranom, stoga ne čudi da puše vjetar olujne jakosti, zapadnjak i sjeverozapadnjak, koji dižu višemetarske valove.

Najveći udari vjetra zabilježeni su na području Labina gdje je puhalo jugo i dostizao brzinu od 97 km na sat, dok je na Buzeštini istovremeno puhala bura, u Umagu tramontana, a na pulskom području jugozapadnjak i zapadnjak.

"Umjesto na otvorenom moru, središte ciklone nalazilo se iznad kopnenog dijela poluotoka, stoga je kiše bilo daleko manje od očekivanja a prosječno je palo tek desetak mm, dok je većina izračuna upućivala na 50 i više milimetara", naveli su iz Istrameta.

Upravo iz tog razloga prema podacima pulske Lučke kapetanije nije bilo nikakvih dojava s mora gdje je situacija bila pod kontrolom.

Ciklona se u drugom dijelu noći postupno premještala sjevernije prema Tršćanskom zaljevu pa je samim time zapuhao sjeverozapadni i zapadni vjetar koji uzrokuje velike valove sa zapada i izraženu plimu, naročito u Rovinju gdje je zabilježena materijalna šteta. Naime, visoki valovi potaknuti zapadnjakom zapljusnuli rovinjsku rivu i "porušili" parkirane motocikle i skutere.

Vjetar olujne snage, u kombinaciji s plimom, donio je poplave na rivama u Poreču, Rovinju, Fažani... Jugozapadnjak puše u podvelebitskom dijelu.

Jutros u 2.30h u Dubrovniku, izmjerena je maksimalna visina vala od 8.50 metara, a u Rijeci jutros u 6 sati, maksimalna visina vala bila je 1,27 metara, potvrdio nam je Srđan Čupić, Hrvatski hidrografski institut.

Ciklonalni vrtlog giba se prema sjeveroistoku. U kolapsu je pomorski promet, u prekidu su brojne katamaranske i trajektne linije.

Otežan je i cestovni promet, osobito za prvu i drugu skupinu vozila, donosi RTL.

- Promjenljivo oblačno povremeno s kišom, češće na Jadranu i predjelima uz njega. Poslijepodne se u većini krajeva očekuju sunčana razdoblja, a prema večeri kiše i pljuskova bit će još uglavnom u Dalmaciji. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, a u Slavoniji prijepodne jugoistočni. Na moru jak i olujan jugozapadnjak, a na sjevernom dijelu i sjeverozapadnjak. Popodne vjetar posvuda u slabljenju. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 17 i 21 °C, u gorju malo niža, prognoza je DHMZ-a za danas.

Tijekom dana očekuje se smirivanje vremena, a već sutra sunčano i temperatura oko 20 stupnjeva. (Hina/iPress/foto Nova bolja Fažana)