U objektima svima trebaju biti vidljive obavijesti o pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti od 1,5 metra, obveznom nošenju maski za lice i za zaposlene, i po novom, i za goste u objektima (osim kada konzumiraju hranu i piće za stolovima) i to tako da prekrivaju i nos i usta, pa do toga da svima moraju biti dostupni dezificijensi (doza od pola litre na svakih 10 osoba, odnosno na svakom stolu).

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) na svojim je web stranicama objavio niz novih preporuka za sprječavanje zaraze koronavirusom u ugostiteljskim objektima i kod pružanja ugostiteljskih usluga, poput cateringa, kao i za svadbe te druga slavlja.

Riječ je o preporukama za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima, za sprječavanje zaraze u ugostiteljskoj djelatnosti noćnih barova i klubova, za obavljanje djelatnosti pripreme i posluživanja hrane tzv. cateringa tijekom pandemije te za sprječavanje zaraze tijekom održavanja svadbenih obreda i slavlja.

HZJZ je te, kao i niz preporuka za druge djelatnosti, ovih dana objavio na svojim internet stranicama a većinu ih je danas objavljena i na Vladinoj web stranici o koronavirusu (koronavirus.hr).

U svim se objavljenim preporukama ističu tzv. opće preporuke, od toga da u objektima svima trebaju biti vidljive obavijesti o pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti od 1,5 metra, obveznom nošenju maski za lice i za zaposlene, i po novom, i za goste u objektima (osim kada konzumiraju hranu i piće za stolovima) i to tako da prekrivaju i nos i usta, pa do toga da svima moraju biti dostupni dezificijensi (doza od pola litre na svakih 10 osoba, odnosno na svakom stolu).

Preporuča se i da razmak između stolova bude tri metra, a da se u slučaju glazbenih izvedbi osigura razmak od dva metra između izvođača na sceni te od četiri metra između publike i izvođača.

Tu su i preporuke da gosti čaše i posuđe ne dijeli ni sa kime, kao i za mjerenje temperature svima koji ulaze u lokal, klub ili drugi ugostiteljski objekt.

Uz te opće preporuke, svima je i zajednička novost od ovoga tjedna da se broj okupljenih u ugostiteljskim objektima i u zatvorenom i na otvorenom prostoru (terasama) određuje prema kriteriju četiri metra kvadrata po osobi, te da, ako imaju više od 50 sudionika/gostiju, na svakih 50 moraju imati tzv. covid-redara.

To ujedno važi i za sva javna okupljanja bilo koje vrste, pa i za svadbe i slavlja, koja po preporukama za više sudionika treba prijaviti civilnom lokalnom stožeru, dobiti odobrenje te voditi evidencije sudionika/gostiju i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze.

U noćnim barovima i klubovima nisu dopuštena stajaća mjesta niti visoki stolovi, kao niti na svadbama i drugim slavljima tzv. švedski stolovi, nego se hrana mora usluživati na stolovima.

Barovima i klubovima nije dozvoljen ni plesni podij pa ni plesanje, a umjesto toga im se preporuča da postave sjedeća mjesta, uz uvjet da stolovi budu na udaljenosti od tri metra.

Preporuke za svadbe dopuštaju prvi ples mladenaca i njihovih roditelja na samom početku slavlja, nakon čega ples nije dopušten.

Za klubove se još preporučuje, ako postoji mogućnost, da rade na otvorenom, ali ni tada nisu dopuštena stajaća mjesta niti visoki stolovi, dok za šankom smiju biti samo sjedeća mjesta.

Preporuča se i pojačano prozračivanje prostora, kao i rad u dvije smjene s pauzama između kako bi se prostor dezinficirao, itd.

Odlukom Stožera civilne zaštite od danas svi ugostiteljski objekti i drugi pružatelji mogu raditi od 6 do 24 sata, a to se odnosi i na klubove, barove, kao i na svadbena i druga slavlja.

Sve te mjere početkom ovog tjedna najavljivali su i iz stožera i iz Nacionalne udruge ugostitelja, a nakon nekoliko zajedničkih sastanaka na kojima su razgovarali o svim mogućnostima i pokušavali naći rješenje, kako su neki od sudionika tih sastanaka opisivali, “i za epidemiologiju i za ekonomiju”. Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak, kao i drugi njegovi kolege, su najavili kako će se mjera pridržavati jer nemaju izbora i žele raditi, ali i upozorili da je to za ugostiteljstvo ekonomski neodrživo.

(Hina)