Prema uputi epidemiologa glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, njen zamjenik Darko Klier i ravnateljica Uskoka Vanja Marušić će biti u samoizolaciji do 28. listopada, izvijestilo je Državno odvjetništvo.

Navode da su epidemiolozi takvu odluku donijeli "nakon epidemiološkog izvida vezano za prisutnost troje državnodvjetničkih dužnosnika i raspored sjedenja u dvorani u Hrvatskom saboru u kojoj je održana sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost".

Iz Sabora su u petak ujutro potvrdili da je član tog odbora, SDP-ov Franko Vidović pozitivan na koronavirus te da zastupnici koji su bili s njim na sjednici iz predostrožnosti u petak neće doći u Hrvatski sabor.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u srijedu je, na zatvorenoj dvosatnoj sjednici, raspravljao o koruptivnoj aferi Janaf i curenju informacija, a na sjednici je uz članove odbora te čelnike Državnog odvjetništva bio i šef SOA-e Daniel Markić, ali i dvojica policijskih čelnika za koje je MUP ranije izvijestio da ne moraju u samoizolaciju.

U DORH-u ističu da će glavna državna odvjetnica veći dio svojih poslova obavljati od kuće "koristeći sredstva elektroničke komunikacije".

Dodaju i da rad Državnog odvjetništva "ni u jednom trenutku nije i neće biti doveden u pitanje s obzirom da Zakon o državnom odvjetništvu propisuje tko ju mijenja u njenoj odsutnosti, pri čemu je potrebno znati da Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske ima prvog zamjenika i još 24-ero zamjenika.

Rad Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta također nije i neće biti doveden u pitanje", kažu u Državnom odvjetništvu.

MUP je ranije izvijestio da ravnatelj policije Nikola Milina i njegov pomoćnik Antonio Gerovac ne moraju u samoizolaciju, jer ih epidemiolozi "ne smatraju bliskim kontaktima covid pozitivne osobe".

Zastupnik i član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Franko Vidović (SDP) pozitivan je na koronavirus, potvrdili su u petak ujutro iz Hrvatskog sabora.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u srijedu je, na zatvorenoj dvosatnoj sjednici, raspravljao o koruptivnoj aferi Janaf i curenju informacija. Na toj je sjednici uz članove Odbora, bio i niz drugih sudionika, među njima glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, šefica USKOK-a Vanja Marušić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, šef SOA-e Daniel Markić.

I akademik Željko Reiner preventivno je danas kod kuće, nakon što je u utorak, prvog radnog dana nakon samoizolacije, radio u ambulanti sa sestrom koja se u četvrtak razboljela „i postala pozitivna“.

"Po savjetu epidemiologa sam ostao kod kuće i u ponedjeljak ću se testirati, pa vidjeti hoću li, budem li negativan, moći nastaviti raditi pod pojačanim epidemiološkim nadzorom ili ću opet ići u samoizolaciju. A to stvarno ne bih rado“, ističe Reiner. Kaže da se osjeća dobro i „posve zdravo“.

Akademik Reiner 'prvu' je samoizolaciju odradio nakon što je početkom listopada bio u kontaktu sa pozitivnom osobom.

Saborski Klub HDZ-a, koji je danas trebao zasjedati, odgodio je tu sjednicu.

Učinili smo to zbog pogoršane epidemiološke situacije i činjenice da se za 70-tak zastupnika, u dvorani gdje inače zasjedaju, ne može održati propisana distanca, rekao je glasnogovornik Kluba Zoltan Kabok.

Uz saborskog zastupnika SDP-a Franka Vidovića koji je pozitivan na koronavirus, u samoizolaciji su još četiri zastupnika, potvrđeno je u petak iz Hrvatskog sabora.

Uz HDZ-ova veterana Josipa Đakića, u samoizolaciji su i HDZ-ov zastupnici Žarko Tušek i SIniša Jenkač, a kod kuće je od danas ponovno i potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner koji je 'prvu' samoizolaciju završio u utorak.

Dodaju da su na toj sjednici Odbora bili i zastupnici Nikola Grmoja (Most) i Hrvoje Zekanović (HS) koji nisu članovi Odbora. Na sjednici, pak, nije bila članica Odbora Ermina Lekaj Prljaskaj.

(Hina)