Njemački sud donio je odluku o tomu da liječnik porijeklom iz Libanona, musliman koji je odbio rukovati se sa službenicom prigodom uručivanja potvrde o naturalizaciji, neće dobiti njemačko državljanstvo. Savjetovano mu je da na presudu uloži žalbu višoj instanci.

Tridesetdevetogodišnji liječnik, koji je u Njemačku iz Libanona stigao 2002. godine, pojasnio je da se odbija rukovati sa ženama iz vjerskih razloga, piše Daily Mail.

Libanonac je studirao medicinu u Njemačkoj, a trenutačno je zaposlen u jednoj njemačkoj klinici. Za njemačko državljanstvo je aplicirao 2012. godine, kada je potpisao deklaraciju o lojalnosti njemačkom ustavu i protiv ekstremizma.

Incident se dogodio 2015. godine na ceremoniji dodjele državljanstva koja je trebala biti jednostavna formalnost nakon što je ovaj Libanonac na testu za državljanstvo postigao najveći mogući rezultat. Riječ je o ispitu kojim se ocjenjuje koliko dobro imigranti razumiju njemačku povijest i njezine demokratske vrijednosti.

Upravni sud u Baden-Wurttembergu presudio je da netko tko odbija rukovanje zbog "fundamentalističke koncepcije kulture i vrijednosti" jer žene smatra "opasnošću seksualnog iskušenja", na taj način odbija "integraciju u njemačke okolnosti življenja".

Muškarac je pred sudom objasnio da je supruzi obećao kako nikad neće dotaknuti drugu ženu.

Jasno mu poručivši da će rukovanje nadživjeti trenutačna ograničenja koja nameće pandemija, suci su pojasnili da će Libanonac ubuduće morati pribjegavati rukovanju da bi mogao neometano obavljati važne društvene funkcije.

U presudi stoji i da njegova odluka po kojoj se od 2018. ne rukuje ni muškarcima ni sa ženama predstavlja čisto taktiziranje.

U njoj se pojašnjava da dobivanje njemačkog državljanstva ovisi i o tomu može li podnositelj zahtjeva pokazati da je u stanju živjeti u skladu s vrijednostima utvrđenim njemačkim ustavom, koje uključuju i ravnopravnost spolova.

Rukovanje "je uobičajeni neverbalni ritual pozdravljanja i opraštanja, koji postoji bez obzira na socijalni status ili spol te je duboko ukorijenjeno u društveni, kulturni i pravni život te oblikuje način na koji živimo u zajednici", stoji u presudi.

Libanonac sada ima priliku osporiti presudu na saveznoj razini, što je njegova posljednja šansa za dobivanje državljanstva.

Rukovanje se pokazalo kao jedno od najosjetljivijih pitanja kada je posrijedi integracija sve većeg broja konzervativnih muslimanskih migranata u Europi. Vlasti u nekoliko zemalja sada kažnjavaju one koji odbiju koristiti taj pozdrav.

(Hina)