Hrvatska ima manje od tri posto odbijenih viza za Sjedinjene Države, ali se one vjerojatno neće ukinuti prije kraja 2020., rekao je u ponedjeljak američki veleposlanik Robert Kohorst.

Hrvatska "službeno ima ispod tri posto odbijenih viza“, izjavio je Kohorst novinarima, potvrdivši da je Hrvatska ispunila taj ključni uvjet za ulazak u bezvizni režim putovanja u SAD.

Dodao je da se još trebaju zadovoljiti neki tehnički uvjeti, a američke službe na terenu se uvjeriti u sve procedure u Hrvatskoj.

Veleposlanik kaže da je cijeli proces usporila pandemija koronavirusa, ali je "jako uvjeren" da će se vize ukinuti uskoro.

"Vjerojatno neće biti prije 31. prosinca, no neće ni trebati dugo", rekao je Kohorst nakon posjete Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“.

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, a zadnji koji je Hrvatska trebala zadovoljiti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD dosad još nije ukinuo vize.

Kohorst je tijekom posjete centru čestitao toj instituciji na implementaciji novog sustava prepoznavanja otisaka prstiju, što također pridonosi ukidanju viza.

Njime će se obavljati razmjena daktiloskopskih podataka između hrvatskog MUP-a i američkog Ministarstva domovinske sigurnosti i FBI-a. Cilj je pravodobna i točna identifikacija sigurnosno sumnjivih osoba koje prelaze granice SAD, te Hrvatske i Europske unije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da se radi o daljnoj digitalizaciji policijskog rada i sigurnosnoj integraciji Hrvatske kroz infrastrukturnu razmjenu informatičkih podataka s europskim i američkim partnerima.

(Hina)