U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1113 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 7 je oboljelih od posljedica covida-19 umrlo, čime se nastavlja vrlo kritično razdoblje epidemije zbog kojeg je u zemlji od subote uveden lockdown koji će trajati najmanje tjedan dana, a od sutra uvodi zabrana kretanja izvan područja matičnih općina, objavila je slovenska vlada u ponedjeljak.

S novim je zarazama broj ukupnih potvrđenih infekcija od početka epidemije povećan na 24.063, od čega je aktivnih slučajeva 15.230, a 14-dnevna incidencija zaraza povećala se na 727, objavilo je ministarstvo zdravstva.

I dalje se povećava broj oboljelih u bolnicama, gdje leži 523 pacijenata, od čega 82 na intenzivnim odjelima, a s novim smrtnim slučajevima broj se umrlih od posljedica covida-19 povećao na 248.

"Ako je ikako moguće ostanite kod kuće, samo tako epidemiološku krivulju možemo okrenuti prema dolje", kazao je na konferenciji za novinare Jelko Kacin, glasnogovornik vlade za covid-19.

"Situacija je teška i stanje se mijenja iz sata u sat", rekao je Kacin dodavši kako vlada razmatra hitne mjere u svrhu povećanja kapaciteta bolnica.

On je pozvao građane da dosljedno poštuju mjere jer vlada više nema "manevarskog prostora" za nove strože mjere.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar, koji očekuje da će se velik broj novih zaraza i priljeva oboljelih u bolnice nastaviti, izdao je sinoć uredbu kojom se tijekom 14 dana obustavljaju sve zdravstvene usluge koje nisu hitne, uključujući i preventivne zdravstvene programe, kako bi se prioritet dao oboljelima od covida, te najavio da će se ubuduće u rad u bolnicama moći uključiti i privatni zdravstveni sektor s koncesijom, liječnici pripravnici i specijalizanti.

U Sloveniji 1113 novozaraženih, više od 30 posto testova pozitivno

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 3682 testova potvrđeno 1113 zaraza koronavirusom, još uvijek je neslužbeni podatak koji u ponedjeljak ujutro ujutro prenose mediji.

To je više od 500 novozaraženih manje nego prethodni dan, ali uz manje testiranih, pa je udio pozitivnih nalaza u testiranoj populaciji i dalje vrlo visok - 30,23 posto.

Službeni podaci, uključujući i broj pacijenata u bolnicama, biti će objavljeni na konferenciji za novinare tijekom jutra.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar izjavio je sinoć da će idućih dana zbog velikog rasta hospitalizacija za oboljele od covida-19 biti osigurano dodatnih 700 kreveta, a po potrebi i više, ali da je i dalje glavni problem kako osigurati obučeni kadar kojega već sada jako nedostaje.

"Stanje se i dalje pogoršava, zato su potrebne nove mjere", kazao je za medije u ponedjeljak komentirajući nove podatke glasnogovornik vlade Jelko Kacin, opravdavajući nepopularnu odluku vlade da se kretanje stanovništva od utorka ograniči na područje njihovih općina prebivališta, uz iznimke kao što su odlazak na posao i povratak s posla i slične nužne aktivnosti.

"Očito je da dosadašnje ograničenje kretanja samo unutar matičnih regija nije bilo dovoljno", rekao je Kacin, dodavši da je najnovija stroga mjera zabrane kretanja zadnja takva koja vladi stoji na raspolaganju, posebice radi približavanja blagdan Svih svetih, kad će na grobove moći samo oni koji raspolažu dokumentom o tome da uplaćuju pristojbu za grobno mjesto.

Zbog epidemiološke situacije i dalje je na snazi policijski sat, sa zabranom izlaska iz stanova i kuća između 9 sati navečer i 6 ujutro, zatvorene su trgovine koje ne prodaju hranu i osnovne životne potrepštine, te tehničku robu i građevinski materijal.

Zatvorene su i nenužne uslužne djelatnosti, hoteli, te lokali i gostionice, ali je dopušteno naručivanje i preuzimanje hrane ili njena dostava. Obrazovni je sustav na "on-line" programu, zatvoren je najveći dio vrtića, kulturne ustanove, reduciran je javni promet, smanjene sve sportske aktivnosti.

Tijekom dana zabranjeno je okupljanje više od šest osoba, a u takvim se slučajevima treba držati minimalne propisane fizičke distance i imati na licu maske, osim na zelenim površinama u prirodi.

Kako prenose slovenski mediji, stručnjaci upozoravaju da je brzina širenja virusa zadnjih desetak dana "eksplozivna", zbog čega bi moglo doći do velikih problema u bolnicama s covid pacijentima i jedne vrste zatvaranja bolnica za nenužne obrade i operativne zahvate bolesnika koji mogu čekati.

Prema projekcijama znanstvenog instituta "Jožef Štefan" koji radi projekcije razvoja stanja za vladu, a čije su se prognoze do sada pokazale točnima, ako bi mjere koje je vlada donijela još prošlog tjedna djelovale, a reprodukcijski broj širenja virusa smanjio na manje od jedan (1), onda bi 1. studenoga, dakle već za tjedan dana u bolnicama zbog covida-19 moglo biti 620 hospitaliziranih, a tek nakon toga bi se postupno broj počeo smanjivati.

Broj pacijenata na intenzivnim odjelima počeo bi se međutim - po istoj projekciji - smanjivati tek nakon što ih 7. studenog bude maksimalan broj - oko 175, prenose mediji takva predviđanja, kao i ocjene da je stvarno zaraženih u slovenskoj populaciji najmanje tri puta više od potvrđeno inficiranih.

(Hina)