Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak da su pripremljene opcije uvođenja dodatnih epidemioloških mjera na nacionalnoj razini u slučaju da brojevi novozaraženih koronavirusom nastave rasti.

"Pripremljene su opcije uvođenja dodatnih nužnih epidemioloških mjera za razinu Hrvatske. Kao što smo i najavili, ako ovaj tjedan brojevi budu dalje u rastu, moramo učiniti sve kako bi se održala funkcija zdravstvenog i bolničkog sustava", rekao je Božinović na sjednici Vlade.

U proteklih tjedan dana Stožer civilne zaštite donio je pet novih odluka vezanih za pooštravanje, odnosno uvođenje dodatnih nužnih epidemioloških mjera u županijama, tako u ovom trenutku 10 županija ima strože mjere od onih na nacionalnoj razini.

Što se tiče provođenja nadzora, u proteklom tjednu inspektori su obavili više od 17.800 nadzora poslovnih subjekata, klubova, drugih ugostiteljskih objekata i javnih okupljanja, izvijestio je Božinović.

Izdali su 723 upozorenja, uz 20 prekršajnih naloga, ukupnog iznosa 600.000 kuna.

Kao što je najavljeno na prošloj sjednici Stožera, podsjetio je Božinović, koordinacija Ravnateljstva civilne zaštite, Ravnateljstva policije i Državnog inspektorata će u sljedećem razdoblju ići sa striktnim mjerama s obzirom na to da su procijenili da je već toliko toga izrečeno kada je u pitanju poštivanje mjera da su sve pravne osobe i građani svjesni mjera kojih bi se trebali držati kako bi se usporilo širenje pandemije koronavirusa.

Što se tiče opreme, u skladištima Ravnateljstva ima oko 12,2 milijuna različitih artikala, što je oko 1300 tona zaštitne opreme koja se redovito izdaje korisnicima te se zanavlja u skladištima.

Broj hospitaliziranih u studenom udvostručen

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade da je u prvih 19 dana u studenom u Hrvatskoj udvostručen broj hospitaliziranih osoba koje su zaražene koronavirusom, a broj pacijenata na respiratoru kontinuirano raste.

Dulibić je rekao da se na jučerašnji dan na bolničkom liječenju nalazilo 1877 osoba, dok je 205 osoba bilo na respiratoru, a u bolnice je tijekom proteklih tjedan dana zaprimljeno 1596 covid pacijenata, dok je otpušteno njih 1086.

U izvješću o stanju koronavirusa u Hrvatskoj, Dulibić je upozorio da trenutni postotak novozaraženih, koji ne dolaze iz samoizolacije, iznosi visokih 80 posto.

"To znači da se velika većina pozitivnih sugrađana slobodno kretala i širila zarazu ne sumnjajući da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom", kazao je Dulibić.

Pritom je naglasio da je stopa smrtnosti od zaraze koronavirusom nekoliko puta veća od sezonske gripe, a infekcija može uzrokovati dugotrajne bolesti čak i kod mladih i prethodno zdravih osoba.

Jučer je u Hrvatskoj zabilježen rekordan 3251 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrlo je 38 osoba.

Dulibić je istaknuo kako je proteklog tjedna izdana uputa o preraspodjeli medicinskih sestara za rad s oboljelima od koronavirusa, te uputa o potrebi osiguranja dovoljnog broja ljudskih resursa za potporu bolničkim koordinatorima koji će pružati informacije o slobodnim terminima zdravstvenih usluga.

Također, izdana je uputa o nužnom povećanju kapaciteta u jedinicama centralnog naručivanja i dodatnih termina za naručivanje izvanbolničkih pacijenata na dijagnostičke postupke i specijalističke preglede, te uputa za provođenje zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući bolesnika kod pacijenata u izolaciji i samoizolaciji.

Plenković: Trebamo napraviti dodatne napore da se smanji širenje epidemije

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da je situacija s koronavirusom ozbiljna te je najavio da Nacionalni stožer civilne zaštite priprema novi paket mjera kojima ćemo nastojati organizirati naš život i rad na način da se smanji intenzitet i širenje epidemije.

Plenković se na sjednici Vlade osvrnuo na trenutnu situaciju oko koronavirusa te je u kontekstu brojeva ovih dana još jednom apelirao da je situacija ozbiljna.

"Razgovarali smo jučer i prekjučer kako bi stožer na temelju preporuka i znanstvenika i epidemiološke struke i HZJZ-a te svih uključenih izradio paket novih mjera kojima ćemo nastojati organizirati naš život i rad na način da se smanji intenzitet i širenje epidemije", istaknuo je.

U tri zadnja tjedna u listopadu imali smo udvostručenje broja zaraženih gotovo svaki tjedan, naveo je. One su se, podsjetio je, povećavale po stopama od 80 posto do 100 posto. Posljednja tri tjedna rast se nastavio, ali se bitno usporio zahvaljujući mjerama koje smo poduzeli. Ovoga tjedna je to otprilike 10 posto.

Iako rast nije više velik kao u listopadu, zabrinjava, kaže premijer, što su brojke na dnevnoj razini visoke, budući da imamo u prosjeku više od 2550 zaraženih dnevno.

"Mjere su usporile širenje epidemije, no krivulja nije počela padati na način na koji bismo mi htjeli. Trebamo napraviti dodatne napore kako bi se smanjilo opterećenje na zdravstveni sustav", rekao je premijer.

Istaknuo je da je ova situacija dovela i do većeg broja umrlih, koji je negdje iznad 35 proteklih dana, "što govori dovoljno o ozbiljnosti situacije".

Ponovio je da je bitno da se svi pridržavaju mjera i nošenja maski, nerukovanja, prozračivanja prostorija, dezinfekcije, držanja distance, smanjivanje druženja.

Slična je situacija, kaže, i u drugim europskim zemljama.

Danas se na temu koronavirusa održava sjednica Europskoga vijeća. "Danas ćemo razgovarati o zajedničkim mjerama, te očekivanjima vezano za potvrđivanje i verifikaciju jednog od cjepiva kako bismo onda došli u situaciju da se provede plan na kojem rade naši stručnjaci i HZJZ", rekao je Plenković.

"Vremena su zahtjevna, potrebna je odgovornost i solidarnost svih naših sugrađana, stoga apeliram da pratimo preporuke i pridržavamo ih se onako kako ih donosi Stožer i kako će ih donijeti u slijedećim danima", poručio je.

Osvrnuo se na jučerašnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, rekavši da su tamo još jednom poslali važne poruke o važnosti Vukovara kao simbola hrvatske pobjede i žrtve. "Ujedno smo isto tako i svim hrvatskim braniteljima iskazali zahvalnost, onima koji su dali za našu slobodu najviše", dodao je.

Drago mu je, kaže, što je tamo bio i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević.

Ponovio je da je Vlada za Vukovar u posljednje četiri godine učinila značajne stvari. "Poruke koje upućujemo su konzistentne i stalne i drago nam je da vidimo napredak. Naša privrženost da i dalje radimo za grad heroj je tu i bit će u budućnosti", poručio je.

Istaknuo je i važan projekt digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata, čiji je nositelj Ministarstvo branitelja, vrijedan 81,5 milijuna kuna. Ocijenio je da se radi o hvalevrijednom projektu i da će i uz druge projekte koji su financirani europskim sredstvima, osobito veteranski centri i braniteljska populacija imati znatne, vidljive, konkretne podrške od hrvatskog članstva u EU.

(Hina)