U posljednja 24 sata na području Istarske županije potvrđene su 54 novozaražene osobe koronavirusom, od kojih su više od polovice iz mjera samoizolacije ili bliski kontakti ranije oboljelih, izvijestio je u ponedjeljak istarski Stožer civilne zaštite.    

"Tijekom protekla 24 sata potvrđene su 54 novozaražene osobe s područja županije. Za 34 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod deset osoba epidemiološki radi o uvezenim slučajevima s područja Rijeke (5), Slovenije (2) i Italije  (2) te u jednom slučaju iz Zagreba", naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U epidemiološkoj obradi nalazi se deset osoba, dodaju iz Stožera.

Tijekom jučerašnjeg dana izliječeno je 55 osoba.

Trenutno je u Istri 589 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba, od kojih je 40 osoba hospitalizirano u pulskoj Općoj bolnici dok se tri osobe nalaze na respiratoru u riječkom KBC-u. U mjerama samoizolacije nalaze 323 osoba. 

"Sustav u borbi protiv koronavirusa u Istri je i dalje stabilan, no gotovo 90 posto zaraženih čine bliski obiteljski kontakti, odnosno osobe u samoizolaciji. Stoga još jednom pozivam građane da budu odgovorni, da čuvaju sebe i druge  da izbjegavaju druženja jer nam je to glavni izvor zaraze", poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Ističe da u županiji "nisu izgubili kontrolu nad kretanjem virusa". 

"Županijski Zavod za javno zdravstvo je tako organiziran da se svaki kontakt locira i kontaktira i to nam daje pravo na optimizam da će brojka zaraženih, uz malo ozbiljnije ponašanje pojedinaca, početi padati", rekao je Kozlevac.

(iPress)