Austrijanci stariji od 14 godina moraju od ponedjeljka obične zaštitne maske zamijeniti FFP2 na javnim mjestima, trgovinama, u sredstvima javnog prijevoza, zdravstvenim ustanovama.

U Europi zasad nije naširoko rasprostranjena obveza nošenja maske FFP2 koja blokira 94 posto aerosola, finih čestica (oko 0,6 mikrometra).

Maske FFP2 stanovnici Austrije moraju nositi u autobusima, tramvajima, vlakovima i podzemnoj željeznici, u supermarketima, svim zdravstvenim ustanovama i uslužnim djelatnostima, primjerice u automehaničarskoj radionici.

Nastavnici, skladištari i osobe zaposlene u javnim službama također moraju poštivati te mjere.

Oslobođene su te obveze trudnice i osobe koje imaju medicinske kontraindikacije, kao i sve osobe koje pristaju podvrgnuti se redovitim testiranjima na virus.

Unatoč trećem zatvaranju koje je Austrija uvela nakon Božića i produljila za sada do 8. veljače, broj novozareženih nije znatno pao u toj zemlji od 8,9 milijuna stanovnika.

Svakog dana zarazi se oko 130 osoba na 100.000 stanovnika, a vlada je zacrtala cilj da ta brojka ne smije prelaziti 50.

Škole, muzeji, sportske te kinodvorane i trgovine koje nisu prehrambene i ne prodaju nužne potrepštine, zatvorene su, a stanovnici su pozvani maksimalno ograničiti kontakt.

(Hina)