Od 1. ožujka otvaraju se terase kafića i restorana koje će moći raditi od 6 do 22 sata bez puštanja glazbe, te se dopuštaju treninzi u zatvorenom, uz pridržavanje epidemioloških mjera, izvijestio je u petak Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Šef Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je na konferenciji za novinare kako se novom odlukom gosti mogu posluživati na terasama, od 6 ujutro do 22 sata, i to samo na otvorenim dijelovima objekata. Moraju se ukloniti pregrade na terasama kako bi kolao zrak.

Što se tiče udaljenosti među stolovima, ona će biti kao što je to bilo i prije, a to znači da stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol.

Nije dopušteno puštanje glazbe kako gosti ne bi glasno pričali te na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze.

Ovisno o veličini terasa izračunava se najveći broj korisnika i mora biti vidljivo istaknut svima. Pri ulasku mora biti dezinficijens.

Prilikom ulaska u zatvoreni dio ugostiteljskog objekta koji je dopušten samo radi korištenja toaleta, nužno je nositi masku.

Što se sporta tiče dopušteni su samo treninzi bez kontakata među sportašima. Dvorane se moraju redovito provjetravati i može biti jedna osoba na 20 metara četvornih u dvorani i o tome mora biti izvješena obavijest.

Uvjeti rada za sportaše

Treninzi grupnih sportova poput nogometa te kontaktnih sportova mogu se održavati, ali samo tako da se radi na kondiciji i vještinama koje ne uključuju međusobni kontakt.

Tako, primjerice, košarkaši mogu vježbati vođenje lopte i pucanje na koš, bez utakmica u kojima dolazi do kontakta.

Obvezno je nošenje maski prilikom dolaska i odlaska te vođenje evidencija, a sprave na kojima se vježba moraju se redovito dezinficirati, a prostorije prozračivati. Tijekom treninga ne treba nositi maske.

Svlačionice i tuševi ne smiju se koristiti, a ako je nužno onda ne smiju više od dvije osobe istovremeno tamo biti.

Ostale odluke se odnose na produženje primjene vezanih za rad trgovina, javni prijevoz i prelazak granice. Ukida se odluka o zabrani uplovljavanja kruzera, dodao je Božinović.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da se razgovara i o otvaranju sajmova te da će to biti jedna od idućih odluka vezanih uz popuštanje.

Dodao je kako samo održavanje sajmova nije problem, ali da treba biti svjestan infrastrukturno i organizacijski različitih vrsta sajmova. "Želimo postepeno popuštati, vidjeti učinke sadašnjih pa ići s idućim korakom i mjerama", istaknuo je.

Mjere vezane za igraonice nisu planirali ništa mijenjati, a ako bi se mijenjalo, onda u slijedećem navratu, rekao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je epidemiološka situacija neizvjesna te da se ne smije relaksirati ponašanje građana, ako se već relaksiraju mjere.

Pozvao je građane da budu odgovorni te da održavaju epidemiološke mjere te da se cijepe.

(Hina)